България е сред държавите от ЕС с най-нисък дял на

...
България е сред държавите от ЕС с най-нисък дял на
Коментари Харесай

Само 0,7% от работниците и служителите в България са работили на временни договори

България е измежду страните от Европейски Съюз с най-нисък дял на хората, които работят на краткотрайни трудови контракти за най-много 3 месеца, демонстрират данни на Евростат.

През 2016 година единствено 0,7% от служащите и чиновниците в България на възраст 15-64 години са имали несигурна работа, т.е. са работили на краткотрайни контракти. За Европейски Съюз междинното равнище е 2,3%, като се задържа на това равнище за трета поредна година, сочи статистиката, представена от investor.bg.

След рецесията през 2008 година най-голям е бил делът на хората в България с несигурна работа в интервала 2012-2015 година – по 0,8% за всяка година.

Като цяло в България повече мъже работят на краткотрайни трудови контракти – делът им доближава 0,9% към 2016 година При дамите този дял е 0,5%. В Европейски Съюз наклонността е сходна, само че разликата е по-малка – единствено 0,1 пр.п. (2,4% за мъжете и 2,3% за жените).

Най-малък е делът на хората на краткотрайни трудови контракти до 3 месеца в Румъния – 0,2%, както и Англия, Чехия и Германия – по 0,4%.

В Кипър и Ирландия делът им е колкото и в България – 0,8%, а в Литва и Австрия – по 1%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР