България е сред държавите, които отчитат последователен и измерим напредък

...
България е сред държавите, които отчитат последователен и измерим напредък
Коментари Харесай

България бележи напредък в енергийния преход, според доклад на СИФ

България е измежду страните, които регистрират пореден и измерим прогрес в енергийния си преход през последните шест години наред с Аржентина, Китай, Чехия, Доминиканска република, Индия, Ирландия, Италия, Словакия, Шри Ланка и Украйна. Това показва през днешния ден Световният стопански конгрес (СИФ) в годишния отчет за сила преход.

Документът показва годишна ранглиста за това какъв брой добре страните съумяват да балансират сигурните и налични енергийни доставки и екологичните фактори, отбелязва ДПА.

Според тазгодишният показател на енергийния преход Швеция, Швейцария, Финландия, Дания и Норвегия заемат първите пет. България се подрежда на 61 място от общо 115 страни.

Общо 94 са подобрили композитния си показател за енергиен преход през последните шест години.

Дължи години наред старания за преход от въглеводородни горива към екологично чисти източници на сила са застрашени от рецесията с ковид, предизвестява СИФ в годишния си отчет.

Енергийната борса затвори при междинна цена 62.90 лв. за мегаватчас

Енергийният бранш се сблъсква с внезапни съмнения на цените, понижаване на търсенето, замразени вложения и неустановеност за милионите служащи в бранша, отбелязва мозъчният концерн. Той е хазаин на годишната среща на държавни и бизнес водачи в Давос, Швейцария.

Пандемията обаче предлага опция за нетрадиционни ограничения в поддръжка на икономическото възобновяване, а също и на климата, отбелязва специалистът от СИФ Роберто Бока.

Обществото одобри да направи тежки жертви в битката против COVID-19, дейности с сходен мащаб са нужни за сполучливия енергиен преход, добавя той.

В отчета се отбелязва, че най-големите енергийни консуматори са разграничени в противоположни групи. Докато Индия и Китай непрестанно вървят към устойчива енергийна политика през последните години, Бразилия, Канада, Иран и Съединени американски щати вървят в противоположната посока.

Според създателите на документа над половината от миналогодишните метанови излъчвания са резултат от производството на нефт и газ в Северна Америка.

С оглед на значимостта на природния газ в енергийния преход, технологиите и наредбите за понижаване на метановите излъчвания би трябвало незабавно да бъдат задействани, отбелязва СИФ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР