България е сред четирите водещи държави в Европа по мениджмънт

...
България е сред четирите водещи държави в Европа по мениджмънт
Коментари Харесай

Росен Желязков: България е сред четирите водещи европейски страни по менджмънт на корабния трафик

България е измежду четирите водещи страни в Европа по мениджмънт на корабния трафик, сподели във Варна министърът на превоза Росен Желязков при откриването на интернационална конференция, отдадена на 20-а годишнина от установяването на услугите по ръководство на корабния трафик и осведомителното обслужване на корабоплаването у нас.

Сред участниците във форума са представители на най-големите български и международни организации в морския отрасъл. Основен уредник на събитието е Държавно дружество "Пристанищна инфраструктура " /ДППИ/, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Изграждането на системата даде опция да се наблюдава цялата верига от идващи и заминаващи кораби ", уточни Желязков.

По думите му сега завършва 4-та фаза на плана. Той напомни още, че системата е интегрирана с други ведомства, измежду които ИАМА, Гранична полиция, ветеринарен надзор и така нататък " Акцент в областта на превоза ще бъде развиването на осведомителните системи ", добави Желязков.

Според него в региона на въздушния надзор към този момент е реализирана висока степен на цифровизация. Същото е годно и за корабния трафик. Предстои цялостна автоматизация и на процесите в автомобилната администрация, добави министърът. По думите му през идващите месеци ще се работи по тази тематика, като крайната цел е да спре практиката сред обособените осведомителни системи да има хора.

"Когато процесът бъде напълно цифровизиран, ще е по-удобно за жителите и бизнеса и ще бъдат отстранени опциите за корупционни практики, които съществуват при съществуване на човешко наличие ", сподели Желязков.

Предстои построяването на пристанищна информационна система, добави генералният шеф на ДППИ Ангел Забуртов. По думите му към този момент има определен реализатор и договорът с него може да бъде подписан до месец-месец и половина.

Новата система ще даде опция за обмяна на информация по цялата верига от участници в логистичния развой, изясни Забуртов. Според него тя ще улесни оптимално бизнеса, който ще получава навременна информация напълно по електронен път. Целта е системата да обхване всички пристанища, добави Забуртов. По думите му на първи стадий ще бъдат включени портовете във Варна и Бургас, след това и речните. Забуртов сподели още, че планът за удълбочаването на канала към Варненското езеро е в планова фаза, като през идната година има късмет да се пристъпи към неговото осъществяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР