България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение

...
България е силно обезпокоена от ескалацията в Македония по отношение
Коментари Харесай

Радев към Иванов: Ще ви подкрепим за името, ако спазвате договора за добросъседство


България е мощно обезпокоена от ескалацията в Македония във връзка с новото име на страната. Това съобщи на конференция президентът Румен Радев след среща с македонския му сътрудник Георге Иванов, съобщи БГНЕС.

„ Призовах президента да бъде освен участник, само че и лидер в този разговор. Това е значимо изискване за реализиране на оповестените цели – участие в Европейски Съюз и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме напъните за решение на този проблем, това е значима стъпка за Македония, която ние поддържаме. Осъзнаваме, че това е комплициран развой и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се слага въпросът през днешния ден би трябвало да е ясно, че нито едно наше държавно управление не предявява интерес към името, акцентира Румен Радев. Приемаме резултатите от договарянията сред Гърция и Македония за името, най-много и доколкото те отстраняват значими спънки по пътя на интеграционния развой на Македония. Основният залог за нашата поддръжка за името на Македония е прецизното съблюдаване на договорите й с нас, безапелационен е Радев.

Румен Радев съобщи, че третата среща с македонския президент е контрактувана още през февруари. Държавният глава акцентира, че неговото предпочитание е и в двете страни да се работи интензивно за развиване на двустранните връзки. Радев употребява опцията да благодари за присъединяване на македонската войска на Военния церемониал на 6 май в София. „ Пред нас има големи благоприятни условия, както в отбелязването на общи исторически събития, по този начин и в планове в образованието, науката и туризма. Двете страни демонстрират, че има нов дух, диалогичност, доверие, съдействие и другарство “, акцентира българският държавен глава.

По отношение на името „ Република Северна Македония “ - териториално обгръща на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, би трябвало да бъдем извънредно деликатни, да следим и да преценяме изхода от договарянията. Смея да настоявам, че България е страната, която най-силно поддържа евроатлантическия път на Македония. Трябва да е ясно, че България следва поредна политика още от 1991 година. Това го препотвърдихме и с контракта от 2017 година, изключително член 11, в който се споделя, че двете страни не би трябвало да имат териториални искания “.
Македонският президент отговори във връзка с постигнатата с Гърция сделка за името, че „ ще надделее разсъдъкът, че виновните институции вярно ще реагират. По отношение на договорите – случват се, с цел да се извършват. Благодаря на България, че показахте водачество в района, съобщи Иванов. Надявам се нашите цели за Западните Балкани да не се сведат единствено до обятия, би трябвало да покажем водачество и отговорност, а не да абдикираме от проблемите. България би трябвало да търси интензивни контакти и разговор с всички институции в Македония -с президент, Народно събрание, а и с опозицията, добави Радев.

Благодаря за контракта за стратегическо партньорство сред Македония и България. Що се отнася до резултатите от контракта за добросъседство, несъмнено да, договорът дава своите резултати. Статистиката за растеж на стокообмена, на вложенията в стопанската система, на туризма, е в действителност мощно окуражаваща. Поздравявам двете държавни управления на България и Македония, които съумяха в нелека конюнктура да сключат този контракт. Призовавам духът на този контракт да бъде подсилен и непокътнат с действителни дейности, акцентира Радев.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин може да предизвиква това Георги Иванов на своя народ с изгонването на премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров от резиденцията във Водно от срещата, която продължи единствено две минути, а трябваше да го осведомят за развоя на договарянията с Атина, президентът Иванов отговори: „ Не съм изгонил никого, недейте да спекулирате. Нямаше какво да беседвам по този документ, в който нямам присъединяване. Като го донесоха, споделих да си го завършат. Тяхна е отговорността “, изясни македонският президент. Неговата позиция е, че контрактуваното съглашение за името хвърля в огромна неопределеност както Македония, по този начин и целия район.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР