България е силно ангажирана в помощта си за Украйна по

...
България е силно ангажирана в помощта си за Украйна по
Коментари Харесай

Еврокомисар Вълян: България е силно ангажирана с износа на украинско зърно

България е мощно ангажирана в помощта си за Украйна по износа на зърното. Това сподели еврокомисарят по превоза Адина Вълян на взаимен брифинг с украинския вицепремиер по възобновяване и министър на общностите, териториите и развиването на инфраструктурата Олександр Кубраков. 

Тя изрази вяра, че Румъния ще сътрудничи повече за поддържане на плавателните благоприятни условия по Дунав. 

Дунавският маршрут, който минава през Германия, Австрия, Чешката република, Словакия, Унгария, България, Румъния, Молдова и Украйна, е главният и способства за към 50 % от целия експорт през коридорите за взаимност, уточни Вълян. Това е с помощта на тясното съдействие сред Украйна, Румъния и Молдова, и към съглашението, реализирано при започване на август сред украинския министър председател Шмихал и румънския му сътрудник Чолаку за улеснение на прекосяването на всички типове артикули през границата, с обещанието да се удвои месечният директен потенциал на украинско зърно от 2 на 4 милиона тона на месец.

4 млн. тона зърно са изнесени през август, заяви министър Кубраков. 

Еврокомисар Вълян сподели, че се надява на усъвършенстване през октомври през канала до Сулина, което да увеличи потенциала за експорт от там. Тя добави, че има неизползвани благоприятни условия към Полша, които да оказват помощ за тази цел.  

Кубраков дефинира като " неприятна вест " високата цена на застраховките на стоката.              
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР