„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и

...
„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и
Коментари Харесай

Министър Иван Иванов: България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план

„ България е мощно ангажирана с постигането на стабилно риболовство и аквакултури в дълготраен проект ". Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов след среща с генералния шеф на Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство " на Европейска комисия Чарлина Вичева, която е на посещаване в София по покана на Министерство на земеделието.

„ Съвместните ни дейности на равнище Европейски Съюз са причина за справяне с компликациите и за реализиране на задачите на Общата политика в региона на рибарството в Черно море ", сподели министърът на земеделието.

Той уточни, че вследствие на положените старания за ръководство на ресурсите, в това число и за реализиране на задачите на Общата политика в региона на рибарството, се следи осезателен прогрес при ръководството на риболова и развиването на аквакултурите в Черно море.

„ Потвърдих, че България ще продължи с фокусираните си дейности за осъществяване на общите цели, залегнали в новата Стратегия на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море и поетите политически задължения за резистентност на рибарството ", сподели още министър Иван Иванов.

Земеделският министър уточни, че българският рибарски флот, опериращ в Черно море, се състои от над 1 800 риболовни кораба, от които преобладаващата част правят дребномащабен крайбрежен лов на риба, реализирайки близо една четвърт от общия улов на Република България в Черно море. „ Всички вие сте наясно какъв брой доста значат риболовът и аквакултурите за стопанската система и стабилността на крайбрежните райони, и какъв брой мощно подвластни са те от тези действия ", сподели земеделският министър.

Той напомни, че през последните две години бранш Рибарство бе мощно обиден разследване на пандемията от Covid-19. „ Всички признаци за възстановяване положението на бранша през актуалната година бяха заличени, вследствие на протичащото се в Украйна. Усложнената обстановка в Черно море продължава да оказва извънредно неподходящо директно и индиректно влияние върху активността и естественото действие на българските оператори.

Силната ни угриженост за бъдещето на бранша обуслови и настояването ни до Европейската комисия, отправено на 15 март, за незабавно подпомагане във връзка с оказването на изключителна поддръжка за бранш Рибарство.

В тази връзка желая да изразя дълбоката си признателност към госпожа Вичева за навременната реакция и поетата самодейност за промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и риболовство. С тези промени България ще може да отговори по съответен метод на проблемите, свързани с активността на бранша в Черно море ", сподели министърът.

Той добави, че България неотдавна насочи до Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство " искане за прекачване на неусвоеното през 2021 година количество квота за калкан към риболовните благоприятни условия за улов на този тип за 2023 година, както и опазване през идната година на равнищата на общ позволен улов на калкан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР