България е шампион по плагиатство. Коментарът направи бившият министър на

...
България е шампион по плагиатство. Коментарът направи бившият министър на
Коментари Харесай

България е шампион по плагиатство

България е първенец по плагиатство. Коментарът направи някогашният министър на образованието проф. Николай Денков, в този момент член на Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката на конференция във връзка уличаването на ректора на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев в плагиатство. Снощи комисията разгласява отчет, от който е видно, че той е преписал сред 90 и 100% от трудовете си, с цел да стане лекар на науките и професор.
 Плагиат ли е ректорът на ТУ-Варна? Отговорът на проф. Росен Василев до OFFNews  За първи път в България ректор на университет си отива за плагиатство
Сега степента " лекар на науките " се лишава, следва министър Красимир Вълчев да назначи длъжностен ректор, в чиито пълномощия е да приключи трудовия контракт на Василев - по този начин той ще престане на бъде професор.

Срамната констатация за страната ни не е плод на прочувствен изблик, а резултат от солидно проучване, резултатите от което са оповестени в Science през декември 2014 година Оказва се, че допълнително от 20% от българските научни писания има академично плагиатство.

И в случай че 20% ви звучи малко, вижте картата:



На фона на останалите, България наподобява като страна на учените-преписвачи. Това е над 8 пъти повече, в сравнение с да вземем за пример в Нова Зеландия. В Япония приказваме за 6%.

" Това е една от аргументите сътрудниците, които желаеме същинска просвета, да водим тази битка от няколко години - плагиатството да бъде вкарано в закон и да се санкционира ", разяснява през днешния ден проф. Денков.

Председателят на Комисията по академична нравственос - археологът проф. Венцислав Динчев - призна, че той и сътрудниците му не са " въодушевени " от това, с което е трябвало да се занимаят, както и че въпросът с проф. Василев е бил " много сложен ". Категоричен е, че става дума за академично плагиатство, защото професорът не цитира дисертациите и книгата, които копира.

В единия случай е преписвано от книга с непознати създатели - от Ирландия, които са изследвали железни сплави сходни на тези, с които работи проф. Василев. Техни таблици да вземем за пример са непосредствено трансферирани в книга на Росен Василев, без да бъдат упоменати същинските създатели.

От позиция на дефиницията за плагиатство - да визиите непознати научни резултати като свои и да не упоменете източника - това е плагиатство, безапелационен е проф. Денков. " Има очевиден, тежък случай на плагиатство. Оттам нататък разногласието има или няма плагиатство е завършен ", добави той.

Въпреки явните доказателства, един от петимата членове на Комисията е дал своя вот срещу приемането на отчета. Юристът в нея - проф. Дончо Хрусанов - през днешния ден изясни какви са били претекстовете на проф. Радослав Радев (Медицински университет-Варна). Това му даде мотив и да обясни разликата сред академично плагиатство и плагиатство по смисъла на Наказателния кодекс.

" Един от основните му претекстове е, че по случая е имало сигнал до Районна прокуратура - Варна и Окръжна прокуратура - Варна. Резултатът е негативен: прокуратурата е декларирала, че не е способена и не може да се занимава, не може да стартира наказателно гонене.

Правилно е това мнение. В Наказателния кодекс има текст, член 173, по силата на който може да се преследва плагиатство. То обаче е от типа закононарушения, които назоваваме от частен темперамент, което значи, че не се преследва от името на страната. Преследва се по просба от потърпевшия. Това са каузи от частен темперамент. Това е съображението, заради което прокуратурите са отказали да стартират наказателно гонене: сигналите не са от лицата от които е преписвано , а са от други сътрудници.

Правилно е постъпила прокуратурата, тя няма подготвеност да реши плагиатството по Закона за развиване на университетския състав. Нашата комисия има. Ние работим с понятието плагиатство, посочено в Закона за развиване на университетския състав, не сме съд и прокуратура, не проверяваме осъществени закононарушения. Проверяваме и изпращаме отчет до министъра (бел. ред. на образованието и науката). Той не осъжда за закононарушения, той санкционира за осъществено нарушаване. То не съставлява закононарушение и нашият отчет не значи, че проф. Василев е направил закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс ".

По думите на проф. Хрусанов проф. Василев ще си води каузи и ще оспори отчета на Комисията.

Няма спънка и след сегашните ограничения той още веднъж да се яви на конкурс в университет и да бъде определен. Но му се лишават огромният лекар и професурата. С други думи, той ще остане доцент.

Вероятно идната седмица министърът на образованието ще назначи длъжностен ректор, който ще може да приключи трудовите връзки на Росен Василев, посочи зам.-министър Петър Николов.

Комисията работи и по още един случай с обвиняване в плагиатство, само че ръководителят ѝ отклони въпросите за съответна информация по него: " Не можем да даваме информация за този случай. Ако обвиняванията са невалидни, след това този човек доживот ще би трябвало да изяснява, че няма сестра. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР