България е с най-застаряващото население в Европа. Това заяви в

...
България е с най-застаряващото население в Европа. Това заяви в
Коментари Харесай

Доц. Стоянка Черкезова: България е с най-застаряващо население в Европа

България е с най-застаряващото население в Европа. Това съобщи в студиото на " Добро утро, Европа " доцент Стоянка Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките. 

" Населението остарява от много години. В нашите политики това е разпознато като предизвикателство, изключително в демографската тактика. За страдание това е мъчно обратима наклонност. Все отново да кажем, че остаряването на популацията не е нещо наложително неприятно. То се случва в страни, в които предстоящата дълготрайност на живота пораства, само че раждаемостта е ниска. Това се случва в страни, които са по-напред в развиването си и демонстрират някакъв стадий от цивилизационно развиване ", съобщи тя.

Относно бъдещето на страната, доцент Черкезова сподели: " Не мисля, че ще изчезнем като нация. Не бих желала и да си помислям нещо такова. Но да се върнем към 1900 година, тогава популацията е било 3 милиона. Резбира се, че с цел да можем да останем, би трябвало да има повишение на раждаемостта. Но би трябвало да се грижим за това да удължаваме нашия живот, което е постижение на цивилизацията ".

Какво още сподели доцент Черкезова - вижте във видеото.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР