България е с най-кратка продължителност на живота в страните от

...
България е с най-кратка продължителност на живота в страните от
Коментари Харесай

Българите са с най-кратка продължителност на живота в Евросъюза

България е с най-кратка дълготрайност на живота в страните от Европейския съюз и на Балканите. Това демонстрират данните на Евростат и на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Средностатистическият европеец през 2023 година е живял до 81-годишна възраст, а българинът - с към 5 години по-малко, т. е. до 75 години и осем месеца.

Най-дълголетно е популацията на Лихтенщайн - приблизително там живеят до 84 години и осем месеца.

В Гърция продължителността на живота е приблизително 81 години и шест месеца, а в Румъния - 76 години и шест месеца, която е съвсем с една година повече от тази у нас. В Сърбия и Северна Македония междинната дълготрайност на живота е над 76 години, а в Турция - към 78 години.

Според Националния статистически институт (НСИ) в Северозападна България е най-високата смъртност у нас, като мъжете живеят по-малко от дамите.

По данни на статистиката Видин е измежду най-бързо обезлюдяващите се области.

„ Ако създадем параленост с други страни - такива, които са отвън Европейски Съюз, ще се окаже, че да вземем за пример хората в Куба и в Никарагуа имат по-висока междинна дълготрайност на живота от нас ”, изясни доцент Спас Ташев от Института за проучване на индивида и популацията при Българска академия на науките.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР