България е против отпадането на акциза върху домашната ракия, става

...
България е против отпадането на акциза върху домашната ракия, става
Коментари Харесай

България е против отпадането на акциза върху домашната ракия

България е срещу отпадането на акциза върху домашната ракия, излиза наяве от ежемесечния бюлетин на Министерството на финансите за най-важните решения в Европейски Съюз през май 2019 година

" България има съществени запаси по отношение на въвеждането на освобождение от данък на етилов алкохол, създаден в дестилерии от частно лице за негова лична консумация. Смятаме, че въвеждането на наредбата ще докара до съществени проблеми, свързани с използването и администрирането. Изразяваме терзания във връзка с опцията за увеличение на противозаконното произвеждане, както и във връзка с здравния резултат ", показва ведомството на Владислав Горанов.

В момента акцизът върху домашната ракия е на половина по-нисък от общоприетия, т.е. 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 2.20 лева за литър 40-градусова ракия. Едно домакинство може да вари до 30 литра ракия годишно в селски котел. За всеки литър над позволеното количество се заплаща цялостната ставка от 1100 лева за 1 хектолитър или 4.40 лева за литър.

Основните терзания на МФ са, че в случай че ставката стане 0 лева, има заплаха от усилване на незаконното произвеждане.

Финансовите министри от Европейски Съюз на този стадий не са достигнали до консенсус по казуса. Затова тематиката се връща за изчистване на експертно равнище. Желанието на евроекспертите е да се подсигурява лоялна конкуренция в сектора и да се понижи административната тежест в него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР