България е представила над 30 страници бележки по учебници по

...
България е представила над 30 страници бележки по учебници по
Коментари Харесай

България представила над 30 страници бележки по учебници по история в Македония

България е показала над 30 страници бележки по учебници по история в Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Петър Витанов и Димитър Данчев от левицата по отношение на работата на мултидисциплинарната комисия по исторически и просветителни въпроси, основана по контракта за добросъседство сред България и Македония, съобщи Българска телеграфна агенция.

До момента комисията е имала две съвещания, като третото се чака да бъде до края на този месец, уточни Захариева. Обмениха се учебниците по история сред двете страни и на второто съвещание е изработен обзор на учебници от 6-то и 7-мо поделение в Република Македония и са показани над 30 страници бележки по тях, сподели външният министър. Тя разяснява, че нашите представители са установили съществени проблеми в образователното наличие. По думите й обаче атмосферата в комисията е градивна.

Министър Захариева уточни, че комисията би трябвало всяка година да показва общ отчет за активността си на държавните управления на двете страни. За България е значимо най-бързо да се разберем за общи исторически събития и персони, които би трябвало да честваме дружно, разяснява тя.

Захариева уточни, че на първото съвещание на комисията, на което е участвала закратко, са разисквани разпоредбите на работа. Учените от двете страни са се разбрали съвещанията да се организират на ротационен принцип - веднъж в България, веднъж в Македония.

Външният министър означи, че упованията от работата на мулдисциплинарната комисия са доста огромни. Тя уточни, че българските представители в нея са избрани след съвещания с Българската академия на науките и Историческия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Не мисля, че някой има подозрение в професионалните качества на нашите представители в комисията, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР