България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на

...
България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на
Коментари Харесай

Пратили сме помощ за половин милиард лева на Украйна. На ред е оръжието

България е предоставила филантропична помощ на Украйна в размер на 448 милиона лв.. Предстои страната ни да прати и оръжие. Това стана ясно по време на работното посещаване в Киев на министърът на защитата Димитър Стоянов по покана на неговия сътрудник Олексий Резников.

На 3 ноември депутатите одобриха решение България да изпрати военна помощ и задължи служебното държавно управление да внесе лист с оръжие, което страната ни ще подари на Украйна.

„ Бих желал да благодаря за опцията да обсъдим по-нататъшното двустранно съдействие. България изрично поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни връзки, учредени на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ “, съобщи министър Стоянов.

Той акцентира, че от началото на съветската въоръжена експанзия България е предоставила филантропична помощ на Украйна в размер на 448 милиона лв.. Българското Министерство на защитата даде филантропична помощ от
2000 каски и 2000 бронежилетки,
350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни облекла и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да даде безплатно въоръжение, техника и муниции, както и принос към подготвителната задача на Европейски съюз.

Предвижда се присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно обмисляне и осъществяване на военни задачи на Европейски Съюз в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се приготвят на наша територия.

Българска социалистическа партия ще търси метод да сезира Конституционния съд за даването на оръжие на Украйна, в случай че президентът
Румен Радев не наложи несъгласие
върху утвърденото от Народното събрание съглашение сред двете страни. Това съобщи водачът на социалистическата партия Корнелия Нинова в Кюстендил.

По думите и президентът неведнъж е правил изказвания, че това би ни въвлякло във война, а в този момент се оказва, че неговият длъжностен кабинет и неговият министър на защитата е подписал този контракт. И добави, че в случай че не го направи, Българска социалистическа партия ще търси начин да сигнализира Конституционния съд.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР