България е правно и технически готова за еврозоната, но по-справедливата

...
България е правно и технически готова за еврозоната, но по-справедливата
Коментари Харесай

Ръководителят на мисията на МВФ опроверга Борисов за данъците


България е правно и механически подготвена за еврозоната , само че по-справедливата стопанска система е по-ефективна. Това е изводът на МВФ, показан от Жан-Франсоа Дофен на брифинг след постоянната задача на фонда у нас.

Международният валутен фонд приканва за унищожаване на плоския налог и оптималния застрахователен приход . От това обаче не следва непосредствено, както преди няколко дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, да бъдат вдигани налозите. Точните думи на Борисов бяха, че " след тези рекомендации няма да можем да удържим понижени налози, тъй като в случай че не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми ". По-късно бе опроверган и от финансовия министър Асен Василев.

Няма обаче връзка сред приемането на рекомендациите на Международния валутен фонд за промени в данъчната система и опцията България да се възползва от външно финансиране, съобщи още ръководителят на задачата на МВФ Жан-Франсоа Дофен.

На директния въпрос има ли връзка сред рекомендациите и възможни заеми, отговорът на Дофен беше къс и безапелационен: " Не ".

Експертът от МВФ преповтори огромна част от тезите, които изложи пред депутатите от бюджетната комисия през предходната седмица. По думите му растежът на България е стеснен от ниски вложения, ниска работливост и намаляващо население.

Затова и по думите му " фискалната политика е доста комплицирана работа, тъй като би трябвало да се прави по метод, който не стопира възобновяване на растежа, само че не и не въздейства отрицателно на намаляващата инфлация - а в това време би трябвало да отговори на дълготрайните провокации ".

Според Дофен Бюджет 2024 може да усили инфлационния напън и по тази причина фискалната позиция би трябвало да бъде неутрална, а дефицитът да е с 1% от Брутният вътрешен продукт по-нисък от заложения. Той беше безапелационен, че това не би трябвало да се случва за сметка на вложенията и обществените разноски, само че, по думите му и данъчната, и пенсионната система в настоящия си тип не носят задоволително доходи.

" Смятаме, че в бюджета има пропусната опция за връщане на всички Данък добавена стойност ставки на техните равнища от преди ковид, в това число и тези на заведенията за хранене. Виждането ни е, че ниският плосък корпоративен налог, както и плоският налог върху приходите за свършили своята работа при въвеждането си от дълго време и в този момент лимитират както развиването на българската стопанска система, по този начин и благосъстоянието на популацията. Какво имам поради - имам поради, че тази данъчна система не събира задоволително доходи, с цел да бъдат вероятни вложения. Освен това имам поради обстоятелството, че неравенството в България е едно от най-високите в Европейски Съюз ", акцентира Дофен.

Затова и той е на мнение, че би трябвало да се вкара прогресивна система в съчетания с промени в приходната организация за да се подсигурява, че новите (и за някои - по-високи) налози ще бъдат събрани.

По същия метод той вижда и обстановката в пенсионната система. По думите му както налозите, по този начин и осигуровките като дял от прихода са по-високи за бедните, в сравнение с за богатите. Затова и измежду заключенията на МВФ е премахването на оптималния застрахователен приход - само че в комплект с унищожаване на тавана на пенсиите като инструмент, който да стимулира повече хора да се обезпечават на база висок приход.

" Нашите рекомендации ще спомогнат за преразпределяне на приходите по метод, който прави стопанската система по-справедлива. По-справедливата стопанска система е по-продуктивна стопанска система - и има доста проучвания, които потвърждават това. Не е единствено въпрос на обществена правдивост, стопански въпрос е ", съобщи представителят на фонда.

Според прогнозите на МВФ растежът на стопанската система ще скочи до 2,7% приблизително за годината, а инфлацията ще продължи да пада до равнища от 3,5%.

Колко подготвена е България за Еврозоната? " Нашето схващане е, че от правна и от техническа позиция България е подготвена и множеството от количествените фискални критерии са покрити. (...) Ако фискалните политики се запазят и не се генерира инфлационен напън, 2025 година е реалистична дата ", отговори Дофен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР