България е постигнала съществен напредък в борбата с престъпността и

...
България е постигнала съществен напредък в борбата с престъпността и
Коментари Харесай

Борисов подари на Меркел 25 червени рози, тя го похвали: Браво за борбата с мафията

България е постигнала значителен прогрес в битката с престъпността и корупцията и това се дължи на значимите стъпки, направени от държавното управление на Борисов. Канцлерът на Германия направи това самопризнание при работното си посещаване в София през вчерашния ден, заяви "24 часа ".

Бойко Борисов незабавно поддържа и с доказателства ласкавите думи. На взаимна конференция той заяви, че часове по-рано е извършена огромна акция на митниците и полицията за задържане на контрабандни цигари, предопределени за Германия.

При друга интервенция пък е била разрушена най-сериозната печатница за подправени банкноти евро, с която ще бъде весел шефът на Европол при визитата му в София в петък.





Всички тези старания би трябвало да убедят европейските сътрудници, че страната ни дава отговор на критериите за присъединение към Шенгенското пространство следващата година.

Визитата на Меркел бе изпълнена с очакване, че България ще получи немска поддръжка за влизане в зоната. Това ще разреши на българските жители да пътуват без гранична инспекция в нея както останалите европейци.

Кацлерът Меркел не сподели твърдо "да " за влизането на България в Шенген. Тя обаче даде обещание почтена и обективна оценка при взимане на решението.





"Германия постоянно е действала по следния метод: гледаме дали са изпълнени критериите за влизането в Шенген поотделно – подобен разбор ще създадем поотделно и за България, и за Румъния. Не мога да ви кажа още през днешния ден каква ще е оценката ни през ноември ", изясни гостенката.





В навечерието на нейната аудиенция в София и Букурещ представителят на немското държавно управление Щефен Зайберт подсети пред БНР, че французите слагат условия за приемането на двете страни в Шенген поради казуса с идващите от тях роми, които нарушават локалното законодателство.

Канцлерът изрично разгласи, че Берлин няма да прави сходно обвързване.

Работната маса на Бойко Борисов в кабинета му в Министерския съвет. Между книжата се вижда общата му фотография за спомен с Ангела Меркел, която той пази и поглежда, до момента в който работи.





"За нас е значимо да няма корупция при издаването на шенгенски визи и да се съблюдава законът при допускането на жители от трети страни в мрежата. ", изясни Меркел.

На въпрос допустимо ли е разделянето на България и Румъния по пътя към Шенген, както позволи преди време Борисов, гостенката съобщи, че всяка страна ще се прави оценка поотделно. Премиерът ни добави, че не трябва да се популяризираме като по-добри от други страни, и пожела триумф на румънците.



"Ако през ноември ни подкрепите за Шенген, България няма да спре, а ще удвои и утрои напъните да бъдем надеждна граница на Европа, каквато сме ", заявява още Борисов.

Федералният канцлер похвали екипа му и за солидната финансова политика, която подсигурява по този начин нужната за Европа непоклатимост в рецесията. Меркел обаче акцентира смисъла на еворопейските фондове за реализирането на инфраструктурни планове, които са значими за бързото развиване на стопанската система. Тя изрази вяра, че нейната аудиенция ще направи още по-интензивни двустранните връзки.

Присъединяването на Турция към Европейски Съюз не е било обсъждано на диалозите й с Борисов, само че гостенката загатна, че едвам са почнали да приказват за присъединението на страните от Западните Балкани.

След еднодневната си аудиенция у нас през днешния ден тя ще бъде в Румъния. Българският й хазаин Борисов обаче се постара да направи специалничасовете, прекарани в София. Той я посрещна още на летището с букет от 25 червени рози.

Както прилича за остарели познати, те се разприказваха още на пистата. Меркел дойде с държавен аероплан. По ремонтиращите се софийски улици се возеше с мерцедес под непоколебим контрол на полицията. Борисов я одобри в кабинета си, където пази фотография за спомен с нея.
Най-високият медал - за спасяването на медиците ни в Либия
Най-високото държавно отличие на България - медал "Стара планина " с лента, бе връчено на Ангела Меркел от президента Георги Първанов.

Преди това двамата имаха среща, която продължи съвсем 40 вместо плануваните 30 минути. На награждаването пристигна министър-председателят Бойко Борисов, съпроводен от вицепремиера Цветан Цветанов и министрите Николай Младенов и Росен Плевнелиев.

Орденът "Стара планина " с лента се връчва на канцлера за нейния извънреден принос в укрепването на българо-германските връзки, разгласи президентът Първанов. Специално внимание той отдели на заслугите на Меркел за справедливото разрешаване на проблема с българските медици в Либия. Тя заслужила оценката и поради честната, сериозна и обективна поддръжка на напъните на България за почтено участие в Европейски Съюз.

След като благодари за високата премия, канцлер Ангела Меркел акцентира, че посредством поддръжката за българските медици в Либия Германия е изразила своята европейска взаимност.

България се намира на верен път, сподели още Меркел. “Удостояването ми с високия медал ще ме окуражава да приказвам още повече за България, защото ние знаем, че имаме доста положителни стопански връзки. Политическото ни съдействие е доста тясно, изключително във връзка с стабилността на Западните Балкани и насърчаването на мира в района. Много хора в Германия обаче не знаят за тесните културни връзки, които съществуват сред нашите две страни. За това какъв брой доста българи учат немски език”, възкликна Меркел.

По думите й в Германия следват 12 хиляди български студенти. Това е най-голямата академична младежка общественост в Германия след китайската, разясни гостенката.

В диалога си Първанов и Меркел разискали въпроса за увеличение на енергийната сигурност на Европейски Съюз посредством диверсифициране на източниците и трасетата за транспорт на енергоресурси към съюза. Потвърден бил задължението на двете страни да се бърза за реализацията на плана "Набуко ".

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

Розов домат и 8 - месечно теле на значимата маса

Авария спря тока в ресторанта часове преди вечерята на Бойко Борисов с Ангела Меркел през вчерашния ден.

Управата на "Едно време " на острова в езерото "Ариана " обаче се оправи в точния момент с храната за гостите. Първо се чудеха дали да чакат, или да включват генераторите.

Хлебарят обаче съумя да омеси ритуалната пита за посрещането на канцлерката. Тя втасваше два часа и времето му бе разчетено до секунди, с цел да е топла, само че не доста, при посрещането.

Ресторантът предлага българска кухня с натурални артикули. Снабдява се със зеленчуци от най-хубавите оранжерии в България и от тествани ферми. "Едно време " има самобитна атмосфера на старинна нашенска къща.

Гостите нощес бяха обслужени от 7 сервитьори, държани под контрол. Макар че всичко бе тествано овреме, сътрудници наглеждаха по какъв начин се готвят манджите, а други обезпечаваха превоза на чиниите до масата.

Меркел и Борисов бяха настанени на огромна маса в средата на ресторанта. На стената зад тях бяха знамената на Германия и България, а сред тях - женска носия.

Отрано заведението бе затоплено с климатици, без да му е спуснато от горната страна каква да е температурата. Екипът на Меркел е прецизирал единствено менюто с протокола на Министерския съвет, а специалисти от Берлин пробвали храната.

Салатата е от българския розов домат, който е патентован в Евросъюза, изясни притежателят на "Едно време " Иво Кръстев. Заведението постоянно го предлага на високите си посетители. Доматът е белен и му поставят леко обезсолено българско краве сиренеи печена алена чушка.

Основното ядене бе роле от 8-месечно теле. Главният готвач го опече за Борисов и Меркел във фурна с гарнитура от задушени зеленчуци в масло. Гостите пробваха и домашна бисквитена торта и домакински ванилов сладолед. Поливаха с бяло и алено българско вино. Вечерта приключи с национални песни, изпълнени от 4 певици и музиканти в носии.

Собствениците са горди, че са хранили доста високопоставени лица - италианския министър председател Силвио Берлускони, кмета на Берлин, делегации на Испания и на Израел. Всички останали удовлетворени от кухнята.

МЕНЮТО

1. Салата от белен български розов домат с леко обезсолено краве сирене и печена алена чушка

2. Роле от 8 - месечно теле на фурна с гарнитура от задушени зеленчуци в масло

3. Домашна бисквитена торта и домакински ванилов сладолед

4. Бяло и алено българско вино

Д-р Ангела Меркел си спомни гарата в Русе

Ангела Меркел е почетният лекар, който от през вчерашния ден свързва два университета - Русенския “Ангел Кънчев” и този в Лайпциг.

Вчера в Археологическия музей в София немският канцлер получи публично купата. Поради недобра инфраструктура отпадна посещаване в крайдунавския град от нейната стратегия, заяви Дарик радио.

“Може би не знаете, само че към този момент съм била в Русе в едни други времена - обърна се канцлерът към ректора проф. Христо Белоев. - Имаше огромен престой на гарата след пътешестване с влака през Прага, Будапеща и Букурещ за София и Пирин. Тогава и не знаех, че един ден ще бъда канцлер на Германия, който ще бъде определен за почетен лекар на Русенския университет.”

"Ще създадем всичко допустимо госпожа Меркел да ни посети и идната година ", даде обещание министър председателят Борисов. Тогава тя ще види и гарата, и университета, с цел да се порадват студентите.

Академичният съвет на Русенския университет избра Меркел за почетен лекар през февруари 2009 година за големите заслуги на канцлера за развиване на европейското просветително и научноизследователско пространство. В европейската тематична мрежа, която университетът координира по решение на Брюксел, той сътрудничи със 70 институции от 31 страни. Най-солидно е присъединяване на висши учебни заведения и компании от Германия, акцентира проф. Белоев.

С дарения от немски компании в Русенския университет са основани единствените у нас съвременен образователен център, Център за подготовка на докторанти и лабораторна база за възобновими енергийни източници.

Германската Hochtief построява в Русе с европейски средства пречиствателна станция.

Меркел е десетият немец, който става почетен лекар в Русе, и името й е изписано със златни букви в Ректората.

Удостояването е и самопризнание за нейния принос като академик, сподели ректорът проф. Белоев. Тя съумява да приложи научните подходи от своята докторска дисертация в живота, с цел да го направи по-добър за милиони хора в Германия и по целия свят.

Меркел благодари сърдечно за признанието. От години ползата на български студенти към немското обучение е доста висок, сподели канцлерът. В Германия те са към 12 000, втората по величина група след китайските.

Русенският университет е измежду най-хубавите в България, сподели още Меркел. В интернационален проект престижът му нараства. Канцлерът се спря и на партньорството на Русенския университет с университета в Лайпциг, където е следвала.

“Може да се каже, че в този момент двата университета имат еднакъв почетен доктор”, означи Ангела Меркел. Ректорът проф. Белоев й връчи тапия и статуетка за купата “доктор хонорис кауза”, както и почетния знак на Русенския университет.

“Меркел, Меркел”, закънтя на площада сред музея и президентството след церемонията. Оказа се, че мнозина минувачи са се спрели, с цел да поздравят канцлера. Сред тях най-активно в виковете бе семейство възрастни туристи от Германия. Те не стопираха да подвикват, до момента в който най-после Меркел ги чу и приветливо им помаха с ръка.

Вчера ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев опроверга слуха, че столичани са се въздържали да удостоят Меркел с докторска купа. "Никога не сме обсъждали връчването ", изясни той. Според него са неуместни изказванията, че вузът е отказал да го направи и по тази причина я удостоява Русенският университет. Като чух, че Русенският университет отличава Меркел, се учудих, само че си го обясних с обстоятелството, че той има доста тесни връзки с Германия, а и някогашният му ректор и ексминистър проф. Марко Тодоров е немски ученик, описа Илчев.

В Русе имало дисциплини, които се преподават на немски, до момента в който в СУ нямало, като се изключи немска лингвистика. Канцлерът на Германия има интернационален престиж, което е един от критериите на университета за присъждането на купата.

НЕНО ПЕТКАНОВ, ЛИЛИ ФИЛИПОВА

Германия чака да си оправим пътищата, подготвена е да влага в енергетиката

Ангела Меркел поръча на българското държавно управление да оправи пътищата. Това се случи в хотел "Шератон ", където немският канцлер изнесе лекция пред бизнеса.

Малко преди началото от дребна зала в хотела излязоха министър председателят Борисов, вицето Цветанов, министрите Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков. Те са били на необявена среща сред Меркел и предприемачи. Един от тях е Огнян Донев, шефът на "Софарма ".

"Моля държавното управление да окуражава немските вложители и да им обезпечи надеждност на икономическия климат ", помоли по-късно Меркел в препълнената зала. Тя още веднъж повтори, че Германия е подготвена да ни одобри в еврозоната, само че при строго съблюдаване на критериите.

Постигнали сте съществени стъпки в битката с корупцията, само че следва дълъг и сложен път. Правителството би трябвало доста да работи по възстановяване на инфраструктурата. Меркел даде обещание и помощ при борбата с бюрократите и за едно положително европейско обучение по немски модел.

Лекцията продължи към половин час. Меркел даде "джокери ", че за немския бизнес са забавни планове в областта на енергийната успеваемост.

Да се назначи омбудсман за непознатите вложители предлага Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Предложението е включено в "Програма за деяние 2015 ", чиято цел е да се удвоят двустранният търговски продан и немските инвестиции. Тя бе връчена на канцлера Ангела Меркел от шефа на камарата доктор Митко Василев.

Омбудсманът ще улесни достъпа на непознатите компании до министерствата и ведомствата и ще посредничи при проблеми с тях. Това е значима причина за увеличение на немските вложения, считат от камарата. Немският бизнес у нас упорства за транспарантни публични поръчки и концесии, като главен аршин да не е най-ниската цена, а съотношението цена-качество. Препоръчва още бързо асимилиране на европарите за взаимни планове. Германия внасяла към 30% в еврофондовете изключително за енергодобив, инфраструктура, околна среда и опазване на здравето.

Според немските компании България има потребност от имиджова акция в Германия, с която да се показа като забавно място за вложения и за туризъм. Трябвало да се намерения и за това нашите дребни и междинни компании да бъдат готови за работа на немския пазар.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Като млада е изкачила Рила

Ангела Меркел познава България, въпреки че не е стъпвала у нас от смяната. В младежките си години обаче тя много пътува из соцблока и като запалена планинарка е изкачила Рила.

Меркел е обитавала и в София, което тя в резюме показа в тв шоу предходната година. Запитана от водещата дали в никакъв случай не й е хрумвало да избяга на Запад, канцлерката си спомни за първото си пътешестване в Западна Германия.

"За мен то бе по-скоро притеснително. Бях запалена почитателка на престъпните филми и не бях напълно сигурна дали да вземем за пример е безвредно да преспивам като сама жена в хотел. В София и в Будапеща нямах такива терзания ", описа Меркел.

КАПКА ТОДОРОВА

Източник: 24chasa.bg

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР