България е последната страна в ЕС, която не изчислява такса

...
България е последната страна в ЕС, която не изчислява такса
Коментари Харесай

България е последната страна в ЕС, която не изчислява такса смет според количеството

България е последната страна в Европейски Съюз, която не пресмята такса битови боклуци съгласно количеството. Темата беше един от акцентите в визитата на еврокомисаря по околна среда в края на предходната седмица в България. Необходимо е ръководството на отпадъците да продължи да се усъвършенства – област, в която България е избрана като една от страните, изложени на риск по отношение на реализиране на задачата за преработване до 2025 година Други области за усъвършенстване включват рекомендациите от Доклада за ранно предизвестие за отпадъците, изясни еврокомисарят след среща и с премиера Николай Денков.

България е измежду 14 страни членки, които не са изпълнили задачите за интервала, само че въпреки всичко 113 сметища са към този момент закрити. България е последна в Европейски Съюз, която има друга система за пресмятане на такса боклук. Това е освен решение на държавното управление, само че и на управляващите за локално самоуправление, постоянно нещата зависят от решения по места, това затруднява нещата, стана ясно още от думите на еврокомисаря.

Заедно с въздуха това е една от тематиките, по която страната ни би трябвало да продължи да работи, акцентира той. Само един ден и след всеобщата акция за изчистване на България виждаме, че има още какъв брой доста би трябвало да създадем за оправянето с нерегламентираното изхвърляне на боклуци у нас.

Поредният период, заложен в законодателството за въвеждане на такса боклук съгласно количеството е до две години от излизане на данните от преброяването сме задължени да въведем правилото „ замърсителят заплаща “. Това говорихме в изявление за 3eNews с заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов в първия кабинет на Кирил Петков, който още веднъж зае този пост в сегашния кабинет. Данните от преброяването излязоха при започване на октомври 2022 година ( 3 октомври), което значи, че през октомври 2024 г.  би трябвало да имаме нова система за установяване на такса боклук. Затова приказваме повече от десетилетие. Системата е да плащаме за отпадъците, които изхвърляме, да се мери количеството боклуци, което изхвърляме и на тази основа да плащаме такса. В момента това, което плащаме е по-скоро налог, който не отразява действително какво количество изхвърляме, а се заплаща на база на данъчна оценка и не подтиква хората да подхващат стъпки за понижаване на отпадъците. Но е ясно, че редом би трябвало да се вкарат по-ефективни схеми за разделно събиране в самите общини, ще се създадат осведомителни акции за хората по какъв начин да разделят отпадъците.

Съвсем неотдавна обаче стана ясно, че от 2025 година ще се вкара пресмятане на размера на такса " битови боклуци " на база генерирания размер. Това стана по време на брифинг на доцент доктор Атанас Атанасов, ръководител на Националния статистически институт (НСИ) и Силвия Георгиева, изпълнителния шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Те подписаха съглашение, съгласно което общините ще получават публични данни от преброяването на популацията и жилищния фонд в България.

Това са данните, свързани с броя на ползвателите на услуги в парцел в раздел " Данни за семействата ", ще бъдат употребявани при създаване на новата методика за сметосъбиране.

Данните ще бъдат извънредно потребни за общините, тъй като дават информация за всички жилища в страната, за семействата и броя на членовете им. " Текстът и моделът на това съглашение лиши една година, тъй като точно бе направен по силата на настоящото законодателство и детайлите, включени в него, бяха премисляни задълбочено от нашите екипи ", разяснява тогава Георгиева. Тя добави, че законът за локалните налози и такси изиска сключване на съглашение, с цел да се премине към последователно пресмятане на размера на отпадъчните първични материали.

" Златоград и Баните поставят пробни старания за пресмятане на размера на боклуци на всяко домакинство и един от главните проблеми, с които се сблъскват сътрудниците от тези общини, са многофамилните жилищни здания ", сподели още Георгиева. Според нея, общините могат да избират модел за пресмятане на отпадъците на база изхвърлени торби, на база количеството на отпадъка или на брой употребили на парцела, като последното се употребява сега. По нейните думи подписаното съглашение сред Национален статистически институт и НСОРБ ще спомогне и за разширението на системата за разделно събиране в цялата страна.

Още преди една година Министерството на околната среда и водите пое ангажимент, че правенето на методика за такса боклук ще бъде един от първите планове по стратегия " Околна среда " 2021-2027 година. Разработването на такава методика по неофициална информация коства към 10 млн. евро и ще включва благоприятни условия и модели за разнообразни типове общини. Тепърва чакаме вести от Министерството до къде е стигнало в изработването на такава методика. Но въвеждането на такса боклук съгласно количеството е въпрос освен на подготовка на методиката, само че и на предпочитание на общините. При някои общини като Свиленград, Златоград и по-малки общини тези неща към този момент се случват, видели са успеваемостта от въвеждане на такива правила и работят в тази посока.

Има разнообразни механизми и способи, по които това може да се направи. Проектът ще каже при какви съответни условия може да направи първо, второ и така нататък и да изберат кое е най-хубаво за тях. Важното е, че общините ще имат подготвена директива по какъв начин може да вкарат правилото „ замърсителят заплаща “, сподели заместник-министърът Николай Сиджимов преди година, когато също заемаше този пост в екоминистерството. Оттам нататък е въпрос на предпочитание да се приложи от общините. Разбрахме се, че точно тези способи ще бъдат създадени по програмата, а с спомагателни средства от оперативната стратегия ще бъде обезпечена спомагателна опция общините да си закупят нужната техника, съоръжение, програмен продукт и т.н.

Изискването за въвеждането й към този момент е сложено, тъй като както коментирахме отлагаме прекомерно дълго. Дали и по какъв начин, в кои общини ще се вкара престои да забележим, тъй като тази промяна се забави прекомерно дълго и опасенията са да не се забави за следващ път.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР