България е последната държава членка на ЕС, която може да

...
България е последната държава членка на ЕС, която може да
Коментари Харесай

Пендаровски: България е последната държава, с която ще се съобразяваме

" България е последната страна членка на Европейски Съюз, която може да ни чете лекции какво съставляват критериите от Копенхаген и какво значат те, като се има поради, че България е страната членка на Съвета на Европа, която минимум почита решенията на Европейския съд по правата на индивида, 15-16 от които не е изпълнила. ”

Това съобщи македонският президент Стево Пендаровски във връзка писмото на президента на България Румен Радев до водачите на страните от Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Копенхагенските критерии са условията към всяка страна, желаеща да стане членка на Европейски Съюз. Най-общо те изискват в страната да има институции за опазване на демократичното ръководство и правата на индивида, да има функционираща пазарна стопанска система и да приема отговорностите и желанията на Европейски Съюз.

На 26 юни в писмо до европейските водачи и институции президентът Румен Радев прикани присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз да се гради на осъществяването на критериите за участие, а не на лобистка политика.

Според Пендаровски в тази ситуация става дума за " преработване на остарялата българска позиция ” и не вижда нищо ново, а в критериите от Копенхаген не се приказва за история.

Македонският президент сподели още, че в Европейски Съюз знаят на какви критерии в действителност би трябвало да дава отговор една страна претендент за член на Европейски Съюз и им е ясно, " че преди три години против Северна Македония е основан казус с опитите на България да наложи исторически критерии или критерии за проверка на историята ”.

" Нашият път към Европейски Съюз е явен, става дума за преговорната рамка, която приехме предходната година. Нови претенции не са разрешени - таман поради нея - и България се съгласи с това ”, заяви Пендаровски.

Според него Северна Македония е " най-подготвеният претендент за участие в Европейски Съюз сега, в който стартира договарянията ”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР