България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи.

...
България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи.
Коментари Харесай

България последна в ЕС по трансплантации на органи

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, съобщи Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите по време на интернационален семинар " Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб ".

Според него капацитетът на страната е голям, тъй като има готови фрагменти и непрекъснато се образоват нови такива. Проблемът е в неналичието на донори на органи и обществото непрекъснато би трябвало да бъде осведомено и образовано , че може да избавя човешки животи.

По думите му през тази година има едвам 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са към 1000.

" Усилията ни са ориентирани точно към обезпечаването на донори, като работим в посока за информиране на обществото " , акцентира Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен шеф на Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

Търси се и вид за разрешаване на кръстосаното донорство, което сега е неразрешено в България.

В допълнение се обезпечава подготовка на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб , като ще бъдат изпратени на образование във Виена, уточни Мутафчийски. Той изясни, че в България се реализират трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а неотдавна и на бял дроб.

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и непрекъснато организираме акции, като работим дружно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, изясни проф. доктор Айхан Динчкан, експерт по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Турция. През този интервал донорството се е нараснало 10 пъти. Според него доста значими са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

В Турция имаме същите проблеми като в България с даряването на органи и чакащите за трансплантации са хиляди, означи доктор Айше Озкан, координатор за трансплантации на органи към Изследователски център към Университета Istinye.

Тя разгласи, че над 23 000 пациенти чакат за трансплантации на бъбреци и 2500 индивида за черен дроб. Годишно се правят 4000 на бъбреци и 1500 на черен дроб. В Турция е позволено кръстосаното донорство. Освен това се вършат всички типове трансплантации. Вече има такива на матка, лице, даже и на ръце, акцентира Айше Озкан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР