"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна,

...
"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна,
Коментари Харесай

Фурми вместо маски. Пратката от медицински консумативи от ОАЕ е съдържала основно храна


"България е получила 15 тона медицински консумативи, както и храна, от Обединените арабски емирства (ОАЕ) ", заяви държавната пресслужба в понеделник. Пратката обаче е включвала към 3 тона медицински консумативи, а останалият товар на двата самолета, пристигнали на 13 март, е бил главно фурми, оповестява уеб страницата „ Биволъ “.

Според формалната информация България е изпратила в ОАЕ 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни артикули. Те са обезпечени от български компании, а доставката е проведена от българското министерство на земеделието, храните и горите.

Двете компании, организирали износа на българските артикули са „ Интръст “ на Делян Пеевски и старозагорската компания „ Градус “, с която в предишното е имала бизнес връзки земеделската министърка Десислава Танева, показват от "Биволъ ".

„ В подмяна ОАЕ обезпечават за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и дрехи, както и храна “, се показва в известието, изпратено до медиите.

Размяната е обвързвана с дефицита на медицински консумативи в България на фона на пандемията от ковид, се показва в формалното известие. В сряда потвърдените случаи в страната са 735, умрелите със болестта са 36. В международен мащаб доказаните случаи са близо 2 милиона.

След питане от „ Биволъ “ от Българския червен кръст (БЧК), в чиято база са занесени медицинските консумативи, са дали информация какво тъкмо са получили. Става дума за 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3 970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1 824 бутилки дезинфектант от 250 мл. Това са към три тона товар, оповестява „ Биволъ “.

Останалата част от пратката съгласно информация на изданието се състои от фурми. Това е доказано от министъра на стопанската система Емил Караниколов, който сега е под 14-дневна карантина, както всички, върнали се в България от чужбина. „ Фурмите са хубава, питателна храна “, е показал Караниколов. По думите му пред „ Биволъ “ те ще бъдат разпределени на обществени домове.

Министърът е показал също, че договорката е подписана и осъществена сред частни субекти, които са платили и за превоза със самолетите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР