България е подобрила позоциите си в 16 от 26 световни

...
България е подобрила позоциите си в 16 от 26 световни
Коментари Харесай

България е подобрила позициите си в 16 от 26 световни икономически класации

България е подобрила позоциите си в 16 от 26 международни стопански ранглисти. Това сочат данните от проучването " България в числа " на Българската търговско-промишлена палата. В 8 ранглисти обаче имаме утежняване и то по основни индикатори. Къде имаме прогрес и какво не ни е достигнало - данните обобщава Виктория Бояджиева.


Световните ранглисти са компас за огромните вложители, настояват от Българската търговско-промишлена палата.

А класацията на Световната банка демонстрира, че средата за правене на бизнес у нас се е влошила. Тази година бележим спад с 9 позиции. Според разбора на промишлената палата повода е, че в други страни се вършат по-настойчиви промени на фона на бездействието в някой области у нас. Класацията демонстрира още, че по-лесно е да се прави бизнес в Румъния, Сърбия и Северна Македония, която е на 11 място.

Неособено удобни са и изискванията за разкриване и закриване на компания поради тежката администрация. По индикатор приемане на заеми има спад с цели 18 позиции.

Напредък бележим по издаването на разрешителни за градеж, отбраната на вложителите и осъществяването на контракти.

А в класацията по господство на закона сме на 54-то място от общо 126 страни. За съпоставяне Румъния е преди нас на 31 място, а Сърбия - чак на 78-мо.

Цветан Симеонов - ръководител на Българската търговско-промишлена палата: Бяха направени някои стъпки, само че явно, че това не е задоволително. По-бързо и по-здраво се пипа в други страни. Не си ли подобрим там позициите, макар макроикономическите индикатори ще имаме усложнения с привличането на вложители. Ще стартираме да имаме и усложнения и с това, че някои български компании ще избират други дестинации за разширение или прекачване на своето произвеждане.
В същата ранглиста най-лоши са резултатите ни по индикаторите за корупция и ограничавания върху държавното управление. Според други изследвания пък икономическата независимост у нас се е нараснала доста - с 10 пункта, по-конкурентоспособни сме и бележим разцвет. В топ 10 сме по атрактивност за аутсорсинг фирмите, а като наши преимущества са маркирани ниските налози и положението на 4G мрежата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР