България е подала официално документи към Европейската централна банка за

...
България е подала официално документи към Европейската централна банка за
Коментари Харесай

България официално се кандидатира за еврозоната


България е подала публично документи към Европейската централна банка за участие във валутно-курсовия механизъм ERM II. Това стана ясно от извършен телефонен диалог сред министър-председателя Бойко Борисов с президента на Френската република Еманюел Макрон, съобщи БГНЕС.

От държавната осведомителна работа осведомят, че министър председателят Борисов е изразил признателност, че още през 2018 година по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз президентът Макрон поддържа концепцията България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната.

„ Разчитаме на поддръжката Ви за ERM II и през днешния ден, откакто сме подали публично документи към ЕЦБ “, сподели министър-председателят.

Борисов и Еманюел Макрон са разискаха настоящите данни за разпространяването на ковид и ограниченията, потвърдили успеваемост при ограничение на болестта.

„ Коронавирусът промени живота ни и напълно пренареди дневния ред на Европейски Съюз. Защитата на живота на жителите сега е главен приоритет. В тези спешни времена е от голямо значение да се възползваме от всички принадлежности, с които разполагаме в границите на Европейски Съюз, с цел да успеем в борбата против COVID-19 “, съобщи Бойко Борисов.

„ Справянето с такова невиждано предизвикателство на ниво Европейски Съюз е невероятно без съгласуван метод на взаимните ограничения за намаляване на социално-икономическите последствия от рецесията “, посочи министър председателят Борисов. Той бе безапелационен пред френския президент, че през днешния ден, повече от всеки път е належащо единение и отстояване на правилото на европейската взаимност в името на възобновяване на естествения метод на живот на жителите на Европейски Съюз.

Българският министър-председател означи, че и във времето на изключителните ограничения на националните страни, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, правилата на демокрацията и правата на индивида.

Премиерът Бойко Борисов уточни още, че страната ни ще взе участие в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, проведена по самодейност на ръководителя на Европейската комисия, чиято цел е да се обезпечи финансиране за битката с пандемията. В този подтекст България обмисля поемането на финансов ангажимент.

Премиерът Борисов срещна френския президент Макрон с дейностите на държавното управление и промишлеността за реорганизиране на българската стопанска система в изискванията на пандемия от COVID-19. Министър-председателят уточни, че текстилният отрасъл у нас от месец март създава защитни дрехи, шлемове и очила за потребностите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички чиновници, директно участващи в битката с ковид.

Такива образци на защитни дрехи и маски към този момент са изпратени в Париж и страната ни е в подготвеност да спомага и помогне с количества.

В хода на диалога президентът Макрон приветства навременните ограничения, наложени от българското държавно управление против COVID-19, както и постигнатата метаморфоза в промишлеността. А министър председателят Борисов пожела триумф на учените от институт в Монпелие, стартирали клинично проучване с несъмнено лекарство дали то може да се ползва дейно при пациенти, болни от COVID-19.

„ Ако в тази сфера обединим старания, ще можем да получим резултати по-бързо “, акцентира министър председателят Борисов пред Макрон.

Друг акцент в диалога бяха отличните двустранни връзки, учредени на взаимно доверие и съгласие. „ Франция е стратегически сътрудник и съдружник на България. Продължаваме да развиваме дейния разговор и съдействието ни във всички сфери от съвместен интерес в двустранен проект, както и в границите на Европейски Съюз и НАТО “, съобщи министър председателят Бойко Борисов. През предходната година бе маркирана 140-годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред България и Франция. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР