България е платила цялата необходима сума за договорения газ и

...
България е платила цялата необходима сума за договорения газ и
Коментари Харесай

Александър Николов: Няма да клекнем пред руския шантаж

България е платила цялата нужна сума за контрактувания газ и чака " Газпром " да извърши своите отговорности. Това съобщи пред публицисти енергийният министър Александър Николов.

Докато аз съм министър и давам отговор за това ведомство няма да отстъпим от отбраната на българския интерес, акцентира Николов.

Предприети са всички ограничения, с цел да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са обезпечени, това съобщи на ексклузивен брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

„ Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната обстановка ", сподели Николов и добави: „ Докато съм министър и давам отговор за това, България няма да води договаряния под напън и с наведена глава, България не се продава и не поддава на трета страна “.

Плащането в рубли на доставките на природен газ крие опасности, а " Газпром " е в несъблюдение на контракта, съобщи в изказване пред медиите министър Александър Николов.

Проблемът е в контрола от наша страна на механизма по заплащането, а не в отварянето на една или друга сметка, означи Николов.

България е предан сътрудник към всички прилежащи страни, имайки поради Сърбия, безапелационен е министърът на енергетиката.

" Газпром " отхвърли да разяснява спрените доставки за България, която съвсем напълно разчита на вноса на съветски газ и която е изпълнила всичките си договорни отговорности, заяви Ройтерс. Но страната ни съобщи, че препоръчаната нова скица на заплащане е в нарушаване на съглашението.

Вече са извършени първични диалози за импорт на полутечен природен газ през прилежащите Турция и Гърция.

" Газпром " в това време възвърне спрените за малко доставки за Полша. Наскоро Варшава изрично отхвърли да заплаща в рубли за газ в сходство с новия " ред за заплащания ".

Полската държавна компания PGNiG съобщи, че доставките от " Газпром " през Украйна и Беларус ще бъдат прекратени в 8 часа сутринта локално време в сряда, (9 часа б.вр.). Полша обаче разгласи, че не е належащо да черпи от запасите си - на равнище от 76%, за разлика от българските - под 20 на 100.

Руският президент Владимир Путин прикани " неприятелските страни " да заплащат за вноса на газ в рубли, искане, което единствено малко на брой купувачи извършват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР