България е печеливша от ситуацията с въвеждането на мита при

...
България е печеливша от ситуацията с въвеждането на мита при
Коментари Харесай

Защо България може да се окаже печелившата от митата на САЩ върху европейски коли?

България е печеливша от обстановката с въвеждането на мита при вноса на европейски коли в Съединени американски щати. На това мнение е Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на " Аутомотив Клъстер България ".

Според него повода за това е, че доста от фирмите от промишлеността към този момент търсят други възможности за пренасяне на производствата си на разнообразни места, както на заводите си за съставни елементи, по този начин и на тези за цели коли.

" Те търсят места, където може да се компенсира това оскъпяване, а България е една от доста горещите и забавни дестинации ", изяснява Станиславов пред " Bloomberg TV България ".

" Вчера чух за една българска компания, която е подписала голям контракт с " Ягуар " за доставка на алуминиеви съставни елементи. Обемът е в няколко пъти по-голям от досегашното й произвеждане. Това са съставни елементи за електрически коли - приключен повсеместен артикул ", разяснява още експертът.

По неговите думи този образец е един от " поредицата триумфи ", които може да чака българското автомобилостроене до края на тази година.

" През последните пет години от асоциацията имаме непрекъснати диалози с снабдители ", показва Любомир Станиславов и добавя, че това е явен сигнал за все по-големия интерес към България от страна на вложителите. Експертът споделя още, че подобен има както от европейски компании, по този начин и от такива от Азия и Америка.

Любомир Станиславов пресмята, че сега у нас в бранша са заети 170 компании, като за всички вероятностите за развиване са положителни. Той изяснява, че това важи за бизнеса изобщо в Европа и съответно в Германия. Експертът счита, че поради това и немските компании ще съумеят да се преборят с митата, наложени от Щатите. Други специалисти обаче се съмняват в това.

Дали в действителност Германия ще успее да се оправи с тежестта на американските мита?

След като Вашингтон разгласи сериозните си планове да " удари " с тежки мита вноса на коли от Европейския съюз (ЕС), редица анализатори предизвестиха, че те могат да се окажат сериозен проблем за промишлеността на Стария континент. Причината е, че Щатите са най-големият пазар за европейските марки.

Европейски Съюз като цяло и съответно Германия е най-големият експортьор на коли в света. Това е и повода анализаторите да сочат точно нея като страната, която ще понесе най-тежък удар от цените на Белия дом.

Подготвяните мита върху вноса на коли ще понижат с към 6 милиарда евро немската икономическа продукция, предизвести Ерик Швейцер, президент на Германската индустриално-търговска камара в ефира на ZDF.

Тарифите ще покачат разноските за коли и съществено ще навредят на продажбите на им. Те освен ще доведат до загуба на работни места в Германия и Европа, само че и ще обиден работните места и вложенията в Съединени американски щати, предизвести Швейцер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР