България е първата държава, въвела ваксинацията за хепатит В. След

...
България е първата държава, въвела ваксинацията за хепатит В. След
Коментари Харесай

България е първата страна в Европа, въвела ваксинирането срещу хепатит В

България е първата страна, въвела имунизацията за хепатит В. След Тайланд, където има доста хепатит В – втора в света и първа в Европа. Сега нямаме младежи с хепатит В.
Прочетете още
Това съобщи в предаването „ Пулс ” на NOVA  проф. доктор Константин Чернев – народен съветник на България по вътрешни заболявания. Той е Лекар на 2022 година за дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиване на специалността.

Проф. Чернев е мечтал да бъде кардиолог, явил се за две аспирантури – гастроентрология на черния дроб, втората – по ендокринология – за инсулинозависим диабет. Спечелил и двете места за аспирантура, само че избира за черния дроб и след това става Хумболтов стипендиант. Клиничните аспирантури са малко по-трудни, само че тогава – преди десетилетия, в България се правеше просвета, описа той.

„ Ендоскопските способи пристигнаха в България през 70-те години. Постепенно се разви лекуване на язвената болест, в този момент не оперираме стомаха. След това напредна учението за хепатитите – откриха се хепатит В, С, D, разви се имунологията. Сега най-актуален остава въпроса за хепатит Бе. Въведохме имунизацията за хепатит В ”, сподели проф. Чернев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР