България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни

...
България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни
Коментари Харесай

Доц. Иво Петров: България е в челните места по сърдечно-съдови заболявания

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови болести, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. 2 от всеки 3 смъртни случая се дължат на тези заболявания. Внезапната сърдечна гибел е един от главните проблеми от нас, а лекуване посредством кардио верде дефрибрилатори не се финансира от здравната каса. В " Денят стартира " тематиката разяснява кардиологът доцент Иво Петров.

Доц. Иво Петров, кардиолог: България е на едно от челните места по сърдечно-съдови болести в Европа и това се удостоверява и от настоящите изявления и в това време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус,Украйна и Румъния, което е неприемливо в подтекста на Европредседателството. Имаме тежък дисбаланс сред огромен проблем. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и много след Сърбия.
Според доцент Петров, има предпочитание за поправяне на този проблем, само че ние вършим всичко, че да бъдем на челни места.
доцент Иво Петров, кардиолог: Имаме обилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от популацията, там разделяме челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична стратегия в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде национална тактика.
Доц. Иво Петров посочи, че тестовите проучвания са извънредно значими и от избрана възраст нагоре. По думите му би трябвало да има надзор на входа на всеки вид лекуване и на изхода. Според него, най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални болести би трябвало да бъдат покрити от националната здравна система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР