България е отказала правна помощ на Русия по делото за

...
България е отказала правна помощ на Русия по делото за
Коментари Харесай

България е отказала правна помощ на Русия за взрива на Кримския мост

България е отказала правна помощ на Русия по делото за взривяването на Кримския мост. Това излиза наяве от отговор на съветската основна прокуратура до " Ведомости ". Не е ясно каква тъкмо помощ и по кое време е желала Москва.

Мостът, който свързва анексирания през 2014 година от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неразбираеми условия на 8 октомври 2022 година Ден след това шефът на Руското разследване Александър Бастрикин рапортува на президента Путин, че офанзивата е готова от украинските спецслужби благодарение на съветски жители и на непознати страни.

Според съветското следствие гърмежът е породен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе при започване на август. В резултат на взрива са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е прекосявал по моста.

В информация на съветските медии се загатва компания " Балтекс Кепитъл ", която била сключила контракт за товара с украинска компания при започване на август и товарът дошъл в Русе. Такава компания обаче няма записана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската компания " Тиваком ".

След обвиняванията на Кремъл последва реакция от страна на българското държавно управление, което отхвърли изказванията на съветското разследване.  " Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде забъркано с гърмежа на Кримския мост, по разпореждане на министър-председателя бе осъществена инспекция от службите за сигурност. 

Безспорно е открито, че взривеният на Кримския мост камион в никакъв случай не е бил на територията на България, която беше посочена като насочна точка за неговия маршрут ", разгласи в публично известие държавният пресцентър. Въпреки това чиновници на ГДБОП и Агенция " Митници " иззеха документи и видеозаписи от държавната компания  " Свободна зона - Русе " в търсене на товара, посочен от Кремъл.

Софийската градска прокуратура пък се самосезира и стартира инспекция, която разпореди на МВР и ДАНС. Тогавашният основен прокурор Иван Гешев окачестви версията за българска диря във гърмежа като " следващата съветска хибридна офанзива против европейската общественост ". Въпреки неговата решителност, прокуратурата не е съобщавала да е прекратила инспекцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР