България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на

...
България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на
Коментари Харесай

Офертата за F16 не отговаряла на условията за плащане

България е отказала изтребителите F16, тъй като офертата не отговаряла на изискванията за заплащане. Това изясни в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов.

По думите му предлагането е било за заплащане на суми, " на които няма по какъв начин да отговорим ", тъй като планува първата част от заплащането да стартира още през първите две години. Основното условие на нашата страна обаче е за разсрочване.

Разчетът е да бъде повишен срокът от в началото плануваните пет години на най-малко осем или девет години. Възможно е в хода на договарянията да се стигне и до повече от 10 години, обясни Каракачанов. Той позволи през втората или трета година след началото на заплащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.

Вчера министърът е внесъл в Министерски съвет отчет за решение, което, по думите му, е съобразено с решението на комисията, избрана от служебното държавно управление. Тогава е осъществено и самото класиране на офертите за изтребителите и надлежно е изнемощял разновидността за F16.

Остават другите две и съм направил предложение, с изключение на плана за нов изтребител и плана за патрулните кораби, да се включи и планът за сухопътната бойна машина, заяви вицепремиерът.
Преговорите стартират, след утвърждението на Народното събрание и откакто то даде мандат на министъра на защитата. " Разсрочили сме тези заплащания (за изтребителите), с цел да може да бъде включен и планът за бронираната машина и със средствата, планувани от предходното Народно събрание, да стартираме по едно и също време и трите плана ", акцентира Каракачанов.

Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, по този начин парите на данъкоплатеца ще са разграничени на по-малки суми за по-дълъг интервал. Военният министър е уверен, че главно българският военнопромишлен комплекс и компании би трябвало да вземат участие в превъоръжаването на Българската войска. Става въпрос за поддръжка и ремонт, откакто бъдат закупени изтребителите, обясни той.

За кораба и бронираната машина българският военнопромишлен комплекс и компании могат да имат доста по-голямо присъединяване в строителството, а за какво не и в част от въоръжението им, добави Каракачанов.
Вицепремиерът заяви, че за корабите има постъпили осем предложения, измежду които две на немски компании, френска, италианска, една българска, една холандска.
  По тематиката Румъния заменя съветските МИГ-ове с американски F16
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР