България е отчела излишък от 500 млн. евро по текущата

...
България е отчела излишък от 500 млн. евро по текущата
Коментари Харесай

България с излишък от 500 млн. евро по текущата сметка, отчете Евростат

България е отчела остатък от 500 млн. евро по настоящата сметка* през второто тримесечие на 2017 година Това сочат некоригирани данни на европейската статистическа работа Евростат.

В съпоставяне с първото тримесечие остатъкът у нас се е нараснал с 400 млн. евро, само че на годишна база се следи стесняване с 300 млн. евро.

За целия Европейски съюз е регистриран остатък по настоящата сметка от 41,9 млн. евро, което е по-малко от първото тримесечие и от същия интервал на предходната година, когато сумата е била надлежно 49,4 млн. евро и 58,6 млн. евро.

Най-голям остатък е регистриран в Германия – 55,7 милиарда евро. Далеч зад нея на второ място е Холандия с 15,4 милиарда Третото място е за Италия с остатък от 10,7 милиарда евро. Следва Дания – 6,8 милиарда евро.

Най-голям недостиг по настоящата сметка има във Англия – 23,3 милиарда евро, Румъния – 2,2 милиарда евро и Франция – 2 милиарда евро.

*Балансът по настоящата сметка отразява паричните транзакции на дадена страна с останалия свят и съставлява част от общия платежен баланс на страната. Текущата сметка включва всички артикули, услуги и сегашни прехвърляни на средства, доходи и разноски на страната. Наличието на недостиг или остатък по настоящата сметка е знак за характера на стопанската система на страните - тези, които имат излшък са кредитори на други стопански системи и вложители в други страни, с релативно огромни запаси. Обратно, страните с недостиг по настоящата сметка нормално са длъжници, с по-големи задгранични вложения на личния си пазар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР