България е отбелязала напредък в постигането на равенство между половете,

...
България е отбелязала напредък в постигането на равенство между половете,
Коментари Харесай

Доклад хвали България за силно женско присъствие във властта

България е отбелязала прогрес в постигането на тъждество сред половете, само че все пак изостава от множеството страни от Европейски Съюз. Тази година страната ни е 19-а в индекса, съставян от Европейския институт за тъждество сред половете (EIGE) към Европейски Съюз. Подредбата се прави съгласно разнообразни критерии - работа, приходи, пари, здраве, познания и други

На дъното на класацията се намираме по присъединяване в къщната работа. 73% от българките всеки ден готвят, чистят и перат, до момента в който само 13% от мъжете постоянно анулират половинките си в " баналните " домашен действия. Едва 11.7% от дамите намират време за отдих, просвета или спорт. В същото време всеки пети българин (19.5%) си намира занимания на открито най-малко няколко пъти седмично. 

Единствената сфера, в която България е над средния за Европейски Съюз резултат, е женското участие във властта - по този индикатор страната ни е на шеста. Като добър образец проучването показва Българска народна банка -  между 2005 и 2018 година " квотата " на нежния пол в управителния съвет е нараснала от 17 на 57 %. Присъствието на дамите в Министерския  съвет също натежава и през предходната година те са представлявали 38% от държавното управление.  При това Екатерина Захариева и Марияна Николова са с сан " вицепремиер ". Но в управителните органи на огромните български компании дамите са единствено 15.7 на 100.

Макар че финансовата обстановка се усъвършенства като цяло, България отбелязва най-ниския резултат в Европейски Съюз по критерия " тъждество в приходите ". Дамите печелят с 14% по-малко от мощния пол. Положението е изключително тежко при жените с ниско обучение - приходите им са с 28% по-ниски. Същата е разликата и при пенсиите. Опасността да изпаднат в ограничения е най-голяма при неомъжените дами (52%), дамите с увреждания (39%) и самотните родители (35%).

Между 2005 и 2017 година България е подобрила своя резултат в показателя, само че си остава новобранец в Европейски Съюз. При това скоростта на изравняване сред половете се забавя и разликите с другите от Европейски Съюз се увеличават с времето, е заключението в проучването.

 

ЗДРАВЕ ДА Е

България събира най-голям резултат във връзка с здравето - 77.1 точки от 100 вероятни. Но другите в Европейски Съюз са още по-добре и страната ни отново остава предпоследна. Като цяло удовлетвореността на хората - мъже и дами, от тяхното здравословно положение се е нараснала. Значителна роля в това отношение има улесненият достъп до здравни услуги. През 2005 година 27% от дамите са показали, че не са получили грижа за своите здравословни проблеми, до момента в който в този момент делът им е понижен на 3%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР