България е осъществила напредък в усилията си да приближи икономиката

...
България е осъществила напредък в усилията си да приближи икономиката
Коментари Харесай

България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната, обяви Юнкер

България е осъществила прогрес в напъните си да приближи стопанската система си до тези на страните от еврозоната, само че към момента ѝ следва работа и направеното не е задоволително. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, представен от " Ройтерс ".

На съвещание на еврокомисарите с българските министри в Националния замък на културата ден откакто България официално стартира председателството на Съвета на Европейския съюз той сподели, похвали триумфите на България в региона на обществените финанси. По думите му всички членки на Евросъюза би трябвало първо да покрият критериите, в случай че желаят да одобряват еврото. " Не съм казвал, че България автоматизирано ще е идващият член на еврозоната, само че тя се движи в вярната посока, " сподели Юнкер. Сред аргументите той посочи, че " безработицата спад, бюджетната обстановка е мощна, тъй че в случай че приказваме за същинска конвергенция, България е постигнала прогрес. "

" Това още надалеч не е задоволително и нашите български другари го знаят, само че когато стане дума за същинска конвергенция, има същински прогрес, " повтори ръководителят.

Коментарите на Юнкер следват изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който през вчерашния ден разгласи, че София желае още това лято да подаде документи, с цел да стане част от така наречен механизъм ERM-2, който да приготви България за участие в еврозоната. Председателят на Еврокомисията добави, че е сигурен, че " България ще или би трябвало да се причисли към него допустимо най-скоро. "

Престоят на страна претендент в ERM-2 е най-малко 2 години, а Горанов споделя, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдаващ на част от институциите на еврозоната. Готови сме да чакаме, до момента в който сме изцяло подготвени - колкото години се постанова ".

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР