"България е неразделна част от развитието на Южния газов коридор

...
"България е неразделна част от развитието на Южния газов коридор
Коментари Харесай

Страните от Южния газов коридор приветстват напредъка по реализацията на интерконектора Гърция-България

"България е неразделна част от развиването на Южния газов кулоар посредством интерконектора Гърция-България. Четвъртият газов кулоар за Европа е с значимо геостратегическо значение за диверсификация на доставките на газ за страната и за района ". Това е споделила министърът на енергетиката Теменужка Петкова на шестата Министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, оповестяват от Министерството на енергетиката. Интерконекторът с южната ни съседка е и основно звено за реализация на самодейността на Гърция, България, Румъния и Унгария за създаване на Вертикален газов кулоар за доставки от Юг към Север.

В изявлението си пред форума енергийният министър откроила декларираната от българското и гръцкото държавно управление по време на взаимната им среща в Александруполис на 26 февруари политическа воля да положат всички старания за ускорение на процеса по реализация на интерконектора Гърция-България в унисон с Трансадриатическия газопровод . Чрез междусистемната газова връзка Гърция-България страната ни ще получава доставки на контрактуваните за България 1 милиарда куб. м./год. азербайджански природен газ от находището "Шах Дениз 2 ".

Министър Петкова е показала, че в синергия с Южния газов кулоар, българското държавно управление работи по реализацията на основните за енергийната сигурност на страната инфраструктурни планове, измежду които са концепцията за газов хъб "Балкан ", междусистемните газови връзки на България със прилежащите страни и присъединяване в плана за терминал за полутечен газ при Александруполис в Северна Гърция. "Страната ни ще продължи предпочитано да работи по всички газови планове, които ще обезпечат диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ ", удостоверила е Петкова. По думите й това от своя страна ще подсигурява сигурността на доставките на природен газ за страната и района на конкурентни цени.

Министър Петкова и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов са разискали опцията за вложения от страна на "СОКАР " в региона на газоразпределението в България. По думите им това ще даде опция да поощряване на газификацията у нас като използваме опита на азербайджанската страна.

По време на събитието министър Петкова е разговаряла и със заместник-помощник секретаря на Бюрото по енергийни запаси на Съединените американски щати Кърт Донъли. Двамата са изразили удовлетворение от развиването на съдействието сред България и Съединени американски щати в реализацията на основни инфраструктурни планове, които ще допринесат за гарантиране на енергийната сигурност в района. Страната ни е получила висока оценка за напредъка в построяването на междусистемната връзка с Гърция, както и взетото решение за присъединяване посредством "Булгартрансгаз " ЕАД с дял от 20% в плановата компания за създаване на терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Енергийният министър Петкова е припомнила, че през последните осем месеца България за първи път осъществя различни доставки на полутечен природен газ от терминала в Гърция, в това число и с генезис Съединени американски щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР