България е не само държавата с най-ниски доходи в ЕС,

...
България е не само държавата с най-ниски доходи в ЕС,
Коментари Харесай

Стотина българи са милионери от заплати

България е освен страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз, само че и с най-голямо неравноправие в приходите. Според Евростат най-богатите 20% от популацията в страната получават 8.2 пъти повече спрямо най-бедните 20%, като приблизително за Европейски Съюз разликата е 5.2 на 100.

Данните за формалните приходите на българите, декларирани пред Националната организация за приходите през 2019 година, демонстрират, че в България има относително малко богати хора, само че пък те са в действителност богати, даже съгласно стандартите на най-развитите западни стопански системи.

Топ 5 на най-високите заплати

Топ 5 на българите с най-високи заплати на база формалните им приходи от трудови или приравнени на тях правни отношения (например контракти за управление) са заявили за 2019 година към 10 -15 млн. лева годишен приход, което прави малко под или малко над 1 милион лв. на месец приход единствено от труд, излиза наяве от отговори на приходната организация по питане на Mediapool. От няколко години насам Национална агенция за приходите не дава по-детайлна информация за най-високите публични приходи у нас, с цел да не разкрива индивидуализирани данни.

От Национална агенция за приходите оповестиха още, че " заявеният облагаем приход за топ 100 лица с най-голям приход по трудови правни отношения за 2019 година е 370.6 млн. лв., а заявеният налог за тези приходи е в размер на 37 млн. лв. ". Това значи, че въпросните 100 българи получават приблизително към 308 000 лева на месец за труда си. В същото време най-нископлатените служащи получаваха 560 лева на месец, а междинният чиновник на трудов контракт – към 1300 лева Тоест 100-те най-високоплатени наемници в България предходната година са получавали на месец парите, които средностатистическият служащ изкарва с труда си за към 20 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР