България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не

...
България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не
Коментари Харесай

Радев обясни позицията към Скопие пред австрийския президент

България е най-силният последовател на разширението на Европейски Съюз, само че не може да допусне нарушение на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание, съобщи българският държавен глава Румен Радев на среща с австрийския си сътрудник

Двустранните връзки сред България и Австрия са на чудесно равнище с натоварен политически разговор, в това число в границите на градивното съдействие по тематики от европейския и интернационален дневен ред. Тази позиция обявиха президентът Румен Радев и федералният президент на Австрия Александер Ван дер Белен, които организираха среща през днешния ден в Залцбург, оповестиха от прессекретариата на президента.

Българският президент е на работно посещаване там по покана на австрийския си сътрудник.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и брачната половинка му Дорис Шмидбауер с публична гала в резиденцията „ Залцбург “ в историческия център на града. Двамата президенти организираха диалог на четири очи и работна среща.

Сред тематиките на диалога беше и политиката на Европейски Съюз за разширение към Западните Балкани. На срещата беше очебийно, че европейската интеграция на страните от района е в полза на стабилността и икономическото развиване на Европа. Президентът Радев означи, че България кардинално и поредно поддържа европейската вероятност на района, която обаче не трябва да се лимитира единствено до официални стадии в процеса на присъединение и не може да накърнява ползите на страните членки на Съюза, както и неговите полезности. Във връзка с постигането на прогрес в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава съобщи, че страната ни чака ясна политическа воля от югозападната ни съседка за използване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни, подписан през 2017 година

„ Въпреки че в Скопие настояват, че покриват критериите за присъединение, към момента ставаме очевидци на редовно нарушаване на правата на жителите на РСМ с български генезис и тяхната дискриминация, към момента съществува език на омразата към България в учебниците и в общественото пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят извънредно от политиките на РСМ, с която България неведнъж е изразявала подготвеност да води градивен и открит разговор. Това е методът да се сътвори климат на доверие и да се реализиран съответни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на договаряния за участие в Европейски Съюз “, съобщи Румен Радев. Той означи, че в границите на Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз страната ни е подготвена да работи по постигането на прогрес по сензитивните тематики и на допустими и за двете страни решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР