България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което

...
България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което
Коментари Харесай

Президентът се срещна с представители на китайски компании, участващи в „Един пояс, един път“

България е най-краткият път, който свързва Китай с Европа, което прави страната ни най-изгодната входна врата на Китай за Европейския съюз. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков " 2 с представители на китайски компании, участващи в реализацията на самодейността „ Един пояс, веднъж ". Разговорът е в продължение на държавното посещаване на българския президент в Китай при започване на юли тази година, на което бяха отправени предложения към редица водещи китайски компании за вложения в развиването на българския превоз, енергетика, туризъм, нововъведения.

В срещата участваха представители на управленията на „ China Railway International Group ", международен водач в построяването на железопътна и транспортна инфраструктура, и на „ Touchstone Financial Holding Group " -водеща финансова група, структурираща осъществяването на интернационалните стратегически планове в границите на самодейността " Един пояс, веднъж ", дружно с повече от 20 водещи китайски държавни и частни компании, китайски капиталови фондове, банки и застрахователни компании.

Гостите срещнаха президента с проектите си за основаване на платформа за вложения и осъществяване на Стратегически планове в региона на инфраструктурата, енергетиката, селското стопанство, технологиите в страните от самодейността „ 17+1 ". Проучват се благоприятни условия за разкриване в България на районен център за създаване и използване на тази финансова и планова платформа.

Президентът Румен Радев изрази задоволство, че единствено месец след визитата му в Китай страната към този момент демонстрира интерес към насоките за стратегическо партньорство, обрисувани по време на срещата сред българския и китайския държавен глава. Румен Радев означи, че България интензивно поддържа самодейностите „ Един пояс, веднъж " и „ 17+1 " за съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа. Неслучайно в България се планува откриването на Глобален център за партньорство по самодейността. По думите на президента размерът на китайски артикули за Европа пораства всяка година и това изисква огромни и съвременни логистични центрове в Европа, а България предлага едни от най-хубавите условия за това.

Българският държавен глава напомни трите предпочитани плана, които показа по време на визитата си в Китай по покана на своя сътрудник Си Дзинпин: разкриване на директна въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и създаване на българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения в България. Целта им е да се облекчи комерсиалният и капиталов продан и да се подтиква активността на китайските вложители. Президентът добави, че по време на визитата си в Хърватия по негова самодейност дружно с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович са изпратили взаимно предложение до Си Дзинпин за разкриване на въздушна линия Пекин - София - Загреб. България може да показа доста комплекси благоприятни условия. Ние сме отворени и подготвени да развиваме тези благоприятни условия, сподели още Румен Радев.

Местоположението на България е стратегическо и страната интензивно поддържа самодейността „ 17+1 ", означи Кени Сонг, ръководител на „ Touchstone Financial Holding Group ". По думите му това е причина финансовата група да възнамерява разкриване на клон в България. Искрено желаем в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж " Китай и България да намерят повече благоприятни условия за съдействие, да има повече действителни планове, означи той и добави, че са подготвени да подтикват реализирането на повече планове. Президентът на „ China Railway International Group " Чен Шипинг съобщи, че изследват бизнес-средата в България и съответни планове, в това число и пристанище Варна.

Китай и България към този момент имат чудесно съдействие, само че ние имаме вяра, че към момента има голям капацитет и вероятности за развиване, означи посланкът на Народна Република Китай в България Дун Сяодзюн. По думите му визитата на китайската делегация има за цел да осъществя консенсуса за взаимноизгодното съдействие, реализиран на срещата сред държавните ръководители на Китай и България по време на визитата на Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР