България е надежден съюзник, който допринася към колективната сигурност на

...
България е надежден съюзник, който допринася към колективната сигурност на
Коментари Харесай

Върховният командващ на НАТО Къртис Скапароти: България е надежден съюзник, поздрави за смелите мъже и жени от българските въоръжени сили

България е благонадежден съдружник, който способства към груповата сигурност на алианса по редица способи, сподели висшият командващ Съюзното командване на НАТО по интервенциите военачалник Къртис Скапароти на конференция с началника на защитата ген.-лейтенант Андрей Боцев. Скапароти изброи образци за българския принос в Черно море, Косово, поддръжката за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, както и водещата роля в доверителния фонд за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи, предава Българска телеграфна агенция.

Той добави, че България има доста способни въоръжени сили и е неделима част от задачата за подготовка и образование в Афганистан. НАТО прави оценка високо основната роля на България в поддържането на мира и стабилността в района, изпълнен с провокации както през днешния ден, по този начин и в бъдеще, сподели още американският военачалник. Той поздрави " смелите мъже и дами от българските въоръжени сили ", които не престават да се стремят към по-сигурно и устойчиво бъдеще за нацията, давайки значим принос към евроатлантическата сигурност.

Това е напълно национално суверенно решение, сподели ген. Скапароти в отговор на въпрос за възможни нови задължения от страна на България към интервенции на НАТО. Високо правя оценка сегашната поддръжка, която българските въоръжени сили дават на НАТО, те са доста дейни, добави високопоставеният офицер. Настоящата 2018 година увеличихме присъединяване си в КФОР С 50 %, а в " Решителна поддръжка " /в Афганистан/ увеличихме задачата с към 50 души и мисля, че на този стадий това е задоволително, съобщи от своя страна ген. Андрей Боцев.

За нас пътят към сигурността в Черно море минава през по-активно ангажиране на НАТО в района за обезпечаване на надеждни варианти за разговор сред алианса, сътрудниците и Русия във връзка с военните действия в Черно море, съобщи Боцев. Двамата са разискали сигурността в Черноморския район и в този на Западните Балкани, в това число и ролята на интервенциите на КФОР в Косово и " Алтеа " в Босна и Херцеговина. Разговаряли са също за плануваното присъединяване на България в учения и подготовки на НАТО за актуалната и за идващите две години. Макар и с лимитирани запаси, през 2018 година страната ни резервира равнището на учения, включени в профилираната стратегия на НАТО, сподели още ген. Боцев, като добави, че през идващите две години доста ще се усилят ученията и подготовките, включени в програмата.

Върховният командващ Съюзното командване на НАТО по интервенциите военачалник Къртис Скапароти е на публично посещаване в България по покана на ген. Андрей Боцев. В програмата на визитата са също срещи с президента и с министъра на защитата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР