България е на второ място в света по извънредни смъртни

...
България е на второ място в света по извънредни смъртни
Коментари Харесай

The Economist: България е на второ място в света по извънредни смъртни случаи заради пандемията

България е на второ място в света по изключителни смъртни случаи по време на. Това демонстрира изследване на The Economist, представено от.
Списанието е анализирало данни от разнообразни източници, освен от системите за вписване на умряли от ковид, с цел да оформи повсеместен взор за въздействието на епидемията. Сравнявани са данни за смъртност преди и след нейното начало. Така на 100 000 души у нас се падат 338 умряли повече, което е два пъти повече от жертвите от COVID-19. Преди нас е Перу с 412 умрели, а след нас Мексико с 321 В първата десетка са още Русия, Литва, Северна Македония, Еквадор, Сърбия, Чехия и Босна и Херцеговина.
 През 2020 година: Над двойно повече умряли по отношение на новородени, смъртността е сравнима с война През 2020 година: Над двойно повече умряли по отношение на новородени, смъртността е сравнима с война
Над 124 000 (124 735) смъртни случая за 2020 година регистрира Национален статистически институт, което е връх, невъобразим от 1918 година – тогава са умрели 151 00...
Изданието показва, че България е записала най-високите седмични равнища на изключителна гибел в цялото изследване. Това се е случило през ноември и декември предходната година. Европа е претърпяла някои смъртоносни грипни талази след 2016 година, само че броят на жертвите от тях е доста по-малък от тези от COVID-19. Въпреки че в този момент множеството от умрелите са на възраст над 65 години, броят на смъртните случаи измежду европейците на възраст сред 45 и 64 години е бил с 40% по-висок при започване на април предходната година, показва The Economist.
Анализът е открил, че в скандинавските страни, като се изключи Швеция, въобще няма изключителни смъртни случаи, което демонстрира, че здравните им системи са били добре готови да се оправят с натоварването поради ковид и управляващите са подхванали навременни и съответни ограничения. В Централна Европа единствено Холандия и Швейцария записват повече умряли през първата вълна на епидемията, в сравнение с нормално са имали в тези месеци предходни години. Като цяло с доста дребни изключения европейските страни вкарват ограничавания в точния момент, с цел да спрат разпространяването на вируса. След като интернационалните пътувания са обновени през предишното лято, целият район обаче е ударен от втората вълна през есента.
Най-засегнати са страните от Югоизточна Европа, в които се усилват освен умрелите от ковид, само че и изобщо смъртните случаи. Възможните аргументи за това са няколко. На първо място, усложнен достъп до лекуване на други болести поради пандемията. Отказ да се търси лекарска помощ от боязън, че може да се заразиш. Малък потенциал за тестване, който не улавя всички случаи на COVID-19. Така съгласно данните, Русия има максимален брой изключителни смъртни случаи – 458 370 повече от предстоящото сред април предходната година и февруари тази, до момента в който е съобщила единствено за 84 680 умряли от ковид през този интервал. За съпоставяне такова разминаване не се следи в Съединени американски щати. Там от март предходната година до март тази са регистрирани 510 460 жертви на COVID-19, а случаите на изключителна гибел са 592 920. The Economist отбелязва, че отвън Америка и Европа доста малко страни разгласяват данни, които могат да дадат отговор какво е действителното влияние на пандемията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР