България е на второ място в света по експорт на

...
България е на второ място в света по експорт на
Коментари Харесай

Втори сме в света по износ на слънчоглед

България е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на 9-тия народен агросеминар в Пловдив.

По думите на министър Танева износът на слънчоглед е достигнал 779 430 тона за предходната година. Страната ни държи и други водещи позиции в международния експорт на селскостопански култури - България е на 8-мо място по експорт на рапица и на 11-то по износа на мека пшеница и царевица. " Толкова призови места нямаме даже на олимпийските игри!, като добави, че нямаме толкоз призови места даже на олимпийските игри! ", означи с горделивост министър Танева

Общият рандеман от зърно в страната за 2018 година е над 12 млн. тона, като от него са изнесени 6,8 млн. тона.

Статистиката на земеделското министерство сочи, че декларираните площи със зърнено-житни култури е 19,316 млн. дка., което се равнява на 74% от обработваемата земя в страната.

Министър Танева добави, че  инвестициите зърнопроизводството за интервала 2014-2018 са над 7, 5 милиарда лева(8,1% от всички вложения в българската икономика), от които едвам 500 хиляди лв. са от европрограмата " Развитие на селските региони ".

Тя сподели още, че би трябвало да бъде открито решение на разногласието сред пчеларите и зърнопроизводителите, което да направи съжителството сред тях по-продуктивно.

Министърът дефинира измененията в климата и въздействието върху околната среда като най-сериозните провокации пред зърнопроизводство.

„ Или би трябвало да изучим, намерим и използван положителни практики, щадящи околната среда, или цялото общество ще нови следствията от вредите, нанесени на естествените биоресурси. ", разяснява Танева, представена от БНР.

Тя разгласи, че за идващия програмен интервал са планувани 72 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за обезщетения против естествени бедствия, само че изискването е да има присъединяване на обособения земеделец. Без него не може да употребява европомощта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР