България е на второ място в НАТО по разходи от

...
България е на второ място в НАТО по разходи от
Коментари Харесай

България е на второ място в НАТО по разходи от БВП за отбрана

България е на второ място в НАТО по разноски от Брутния вътрешен артикул, отделяни за защита. Това става, откакто държавното управление преведе 1 милиарда и 200 млн. $ по сметките на Съединени американски щати за осемте нови изтребителя F-16. Така от 29 съдружници България е незабавно след първенеца - Съединените щати. Такива пари за защита страната ни не е отделяла от 16 години.

3 милиарда и 515 милиона лв. ще бъде бюджетът на Министерството на защитата за 2019 година

1,4 милиарда плюс 2,2 милиарда лева за изтребителите. Това ни подрежда на второ място в НАТО след първенеца Съединени американски щати по разноски за защита като % от Брутният вътрешен продукт.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: През 2014 година в Уелс НАТО реши, че ни би трябвало по-честно систематизиране на тежестите и нарастване на разноските за защита. Добрата вест е, че след години на редуциране на военните бюджети, всички съдружници последователно усилват парите за защита. Все повече страни-членки реализират задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт, отделяни за военни разноски, а множеството страни имат проекти за постигане на 2-та % през 2024 година
От всички 29 съдружници най-вече пари за защита отделя Съединени американски щати - 3,42%, следва България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

Симеон Николов, Център за стратегически проучвания: Ние сме в златната среда, единствено шест страни в НАТО извършват условието за 2% разноски от Брутният вътрешен продукт. Страни като Германия имат 1,3% разход, само че той се равнява на 37,6 милиарда евро.
С 1,4 милиарда лева, които се чака да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата, и 984 млн. лева за два модулни патрулни кораба, разноските ни за защита в идващите години може и да останат на същото високо равнище.

Велизар Шаламанов, министър на защитата (2014 г.): Разходите за защита са значими, когато основават условия за дълготрайна стратегия за рационализация и превъоръжаване. Това е един превъзходен старт. Но поддържането на това високо движение е извънредно належащо. Нека не забравяме, че когато започва промяната 2000 година, ние имахме 2,89% от Брутният вътрешен продукт за защита.
Вторият значим индикатор е какъв брой % от разноските за защита отиват за ново въоръжение.

Тези 2,2 милиарда лева, които България към този момент преведе за новите изтребители F-16, съставляват 60% от разноските ни за защита, което ни подрежда преди всичко в НАТО по този показател
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР