България е на второ място в Европейския съюз по най-висока

...
България е на второ място в Европейския съюз по най-висока
Коментари Харесай

На второ място сме в ЕС по най-висока инфлация

България е на второ място в Европейския съюз по най-висока инфлация. Изпреварва ни само Румъния, сочат данни на Евростат.

През август инфлацията в северната ни съседка е била 4,7%, а у нас - 3,7 на 100. На трето място е Естония с 3,5 %, следвана от Унгария с3,4%.

Най-ниските равнища са измерени в Дания - 0,8%, Ирландия и Гърция - с по 0,9%.

В България през август отчитаме ускорение на инфлацията по отношение на юли с 0,1 на 100. Голяма е обаче разликата по отношение на август 2017, когато годишната инфлация е била 0,7%.

В Европейския съюз годишната инфлация доближи 2,1% през август, до момента в който месец по-рано беше 2,2%. По същото време предходната година пък инфлацията в Европейски Съюз е била 1,7% демонстрират данните на Евростат.

Ситуацията в еврозоната е сходна - годишната инфлация в еврозоната през август доближи 2%, забавяйки се леко по отношение на регистрираните 2,1% през юли. За съпоставяне година по-рано инфлацията е била 1,5%.

През август максимален принос към инфлацията в еврозоната има секторът на енергетиката – 0,87 процентни пункта, следван от услугите – с 0,59 процентни пункта и храните, алкохола и тютюневите артикули – 0,48 процентни пункта.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР