България е на второ място в Европейския съюз по намаляване

...
България е на второ място в Европейския съюз по намаляване
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Мадрид: България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид

България е на второ място в Европейския съюз по понижаване на излъчванията на въглероден диоксид. Това сподели министър председателят на България Бойко Борисов в словото си по време на 25-ата конференция по изменение на климата, която се организира в Мадрид.

Изказването на Борисов, наред с тези на останалите международни водачи в конференцията, е споделено във „ Фейсбук” страницата на премиера. Самото видео е оповестено в страницата на испанския ежедневник „ Ел Паис”.



В речта си за климатичните промени Борисов показва, че през 2018 година България е понижила излъчванията на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива с 8,1% повече спрямо 2017 година

Това подрежда страната ни на второ място в Европейски Съюз, следвайки Португалия, която заема водещата позиция с 9%, по данни на „ Евростат”.

„ Вече е несъмнено за всички че изменението на климата е реалност. Природни бедствия, нечувани до момента. Глобално стопляне. (…) За нас е значимо да се подсигурява, че преходът ще е равномерен и обективен по отношение на всички страни и ще се реализира по разходоефективен метод, на правилото на софтуерната индиферентност. Следва да се регистрира, че за страните, които употребяват въглища в енергийния си микс, както е и България, Полша и други, този преход ще изисква по-високи равнища на вложения и ефикасни ограничения в цялата сфера. В България 46% от електрическата енергия се създава от въглищни електроцентрали, които са съществени базови мощности, като през зимата този % доближава до 60”, показва министър-председателят.
Бойко Борисов е на конференция по изменение на климата в Мадрид Премиерът беседва с новия ръководител на Европейска комисия, организира и неофициална среща с испанския си сътрудник Педро Санчес
Той продължава с това, че за България нуклеарната енергетика играе значима роля за гарантирането на национална, районна и европейска енергийна сигурност, като в това време дава сила на налични цени и е основен детайл за прекосяване към нисковъглеродната стопанска система.

„ Страната ни ще продължи да разчита на нуклеарната енергетика през идващите години. Не на последно място не мога да не отбележа, че излъчванията на Европейски Съюз са единствено 9% от международните излъчвания. (…) Първият и вторият замърсител максимален в света ги няма тук – това са Съединени американски щати и Китай. Да създадем по този начин, че с нашите 9%, които ние ще понижим и несъмнено Европейски Съюз е водач, само че да не вършим това безсмислено, а да вкараме гражданската сила, да сложим здравето и качеството на живот на всеки един жител по света. Защото комините дали пушат в Щатите, в Китай или във Виетнам – атмосферата го донася и при нас. Така че да се обединим и всички дружно да накараме тези несъмнено прогресивни в стопанската система си страни, да се съобразят с чудовището, което е в измененията на климата”, приключва речта си Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР