България е на водещите три места в Европа по финансово

...
България е на водещите три места в Европа по финансово
Коментари Харесай

България в топ 3 в Европа по финансово подпомагане на овцевъдството

България е на водещите три места в Европа по финансово подкрепяне на овцевъдството, само че остарелият модел на работата във фермите прави бранша недоходоносен и българското агнешко месо е неконкурентоспособно като цени на пазара. Това сподели в навечерието на Националния събор на овцевъдите Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По 180 лв. на животно е междинната дотация, която получават годишно българските овцевъди, а директните им съперници от Румъния и Република Северна Македония получават, надлежно по 30 и 35 евро и все пак развъждането на овце у нас е финансово нерентабилно, съобщи БНР. 

" Има един стар модел още от ТКЗС-ата, който ние не можем да изкореним в България. Имаме 200 овце, наемаме някой да ни ги пасе, наемаме някой да ги дои и в един миг споделя – няма облага ", изясни Караколев.

Именно спомагателните разноски за труд вършат българското овцевъдство непривлекателно, разяснява той.

Сдружаването на земеделските производители е главният метод за по-конкурентоспособно селско стопанство у нас, разяснява Караколев, давайки образец, че от 60 хиляди регистрирани аграрни производители у нас, сдружени са 500.

За Великден и Гергьовден българските овцевъди са продали към 500 000 агнета.

  " Може би, 60-70% са осъществени непосредствено от фермите ", изясни Симеон Караколев.

 От 24 до 26 май край Петропавловския манастир до Лясковец ще се организира 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите в България.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР