България е на трета позиция в ЕС по отпуснати средства

...
България е на трета позиция в ЕС по отпуснати средства
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по финансиране от плана Юнкер спрямо БВП

България е на трета позиция в Европейски Съюз по отпуснати средства по проекта „ Юнкер “ по отношение на брутния вътрешен артикул на страната. Преди нас са Естония и Гърция, демонстрират данните на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), прочут като проекта „ Юнкер “, към декември 2017 година

До момента за страната ни е утвърдено финансиране от 349 млн. евро, което се чака да притегли спомагателни вложения до 1.57 милиарда евро.

Най-голямото утвърдено финансиране е кредитната линия от 150 млн. евро за Българската банка за развиване. Очакванията са да бъдат привлечени до 408 млн. евро посредством комерсиалните банки, които дават кредите на дребния и междинен бизнес. Част от финансирането е ориентирано към планове в региони с висока безработица, както и за поощряване на компании в начален стадий на развиване или за разширение на активността им.

Компанията за преправка на слънчоглед " Олива " АД, основана в Кнежа, беше първата българска компания, която получи пряк корпоративен заем по проекта " Юнкер " от 31 млн. евро. Дружествто е най-голямото в хранителната индустрия у нас с оборот от над половин милиард лв. за 2016 година Финансираният по проекта " Юнкер " план е за построяването на нов цех за производството на слънчогледово олио в Белослав на стойност 62 млн. евро. Очаква се първият стадий от предприятието да е подготвен до края на тази година, а с цялостния си потенциал да проработи през 2020 година „ Олива “ има още два завода за преправка на слънчоглед, рапиц и соя в Снежа и Полски Тръмбеш. Мажоритарен притежател в компанията с дял от над 97% е " Билдком " ЕООД, която търгува със зърно.

Другият утвърден заем от 100 млн. евро по проекта " Юнкер " е за " Биовет " Пещера, част от групата " Хювефарма " на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Договорът с тях ще бъде подписан през днешния ден в НДК преди конференцията на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и на премиера Бойко Борисов. Целият план е на стойност 212 млн. евро и е за построяването на втори цех за медикаменти в Пещера и разширение на производството на завода в Разград.

Отделно по проекта „ Юнкер “ бях подкрепени и комерсиалните банки у нас с подписването на девет съглашения с Европейския капиталов фонд за общо 68 млн. евро.

Очакванията са те да финансират над 6000 дребни и междинни предприятия с близо 923 млн. евро.

Като добър образец за поддръжка от ЕФСИ за финансиране посредством банките е посочено старозагорската компания „ Карад “ ООД, която се занимава с продажба на машини за селското стопанство. Компанията е получила капиталов заем от „ Сибанк “ с цел да разшири активността си.

Отделно български компании и научни организации получават средства от утвърдени взаимни планове с други страни членки най-вече в научно-развойната активност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР