България е на руски прицел покрай Кримския мост, защото сме

...
България е на руски прицел покрай Кримския мост, защото сме
Коментари Харесай

Проф. Благовест Белев: Путин е достатъчно неразумен, за да п...

България е на съветски прицел около Кримския мост, тъй като сме едва звено

Очаквам опозиция от държавното управление, в случай че Народното събрание гласоподава да дадем оръжие на Украйна 

 

- Проф. Белев, по какъв начин и в какви направления очаквате да се развие войната? Изтощена ли е Русия? Има ли късмет Украйна да продължи контрата, в случай че получи нови оръжия?

- Очаквам войната да продължи дълго. И двете страни са изтощени. Украйна е подкрепяна от огромна коалиция от страни, само че военните дейности се водят на нейна територия и възпроизводството на стопанската система, и ресурсите са в застой. От друга страна - Русия също търпи загуби и макар големите си запаси, тя се е изправила против мощна коалиция. Трудно може в такава обстановка да се планува крайният излаз от войната. Може би шансът за разрешаването на спора е във въвличането на целия свят в него - директно и опосредствено. Ако войната не завземе други територии на други континенти, шансът за по-бързо разрешаване ми се коства прекомерно евентуален. 

- Какво трансформира гърмежът на Кримския мост в хода на войната? Масовите бомбардировки над Украйна отговор ли са на удара, или авансово квалифициран сюжет?

- Мисля, че гърмежът няма да докара до основни промени на позициите и тактиката на съперниците. Според мен такива местни удари ще има още в хода на войната. Самата война стартира като партизанска и до известна степен се развива като такава. Подобни дейности не може да се оценят едностранно. Не изключвам и провокация посредством прелиминарен сюжет, с цел да се предприеме по-масирана офанзива от страна на съветските сили. Войниците от съветската войска са все по-немотивирани да водят война и би трябвало да се повдигне духът им по някакъв начин 

- Има ли нещо прикрито зад споменаването на няколко страни, в това число България като страна, през която вероятно е минал камионът, който се взриви на Кримския мост? Прави ли ни това евентуална цел на съветски удари?

- Подобна реторика се вписва идеално в сюжета за хибридна война, който Русия ползва от дълго време. Отново България е на прицел, тъй като е явно, че страната ни е слабото звено във веригата на всички съюзи, от които е част. Патриотизмът, трезвото мислене, оценката на ситуацията към нас са подложени на тестване. Парламентът, президентът и държавното управление не трябва да позволяват и парченце съмнение в оценките си за мястото на нашата страна в евроатлантическата конструкция на днешната човешка цивилизация. 

- Сигурно ли е, че гърмежът е дело на украинските служби? Или може да е вътрешноруска активност с някаква цел?

- Както споделих нагоре, съветските бойци се нуждаят от мотивация, с цел да продължат да умират в този неправилен спор. Заради това не изключвам сюжета за провокация от страна на съветските служби от всевъзможен сан. В последна сметка това се е случвало на други места и по друго време, т.е. за света сходни дейности за добре познати.

Украинските служби също имат претекст да провеждат и проведат акция против един от знаците на съветската експанзия към Украйна - завземането на Кримския полуостров. Мостът, който е най-дългият в Европа, е значима транспортна артерия с изключително място във военната верига на доставки. 

- Каква ще е реакцията на Запада - ще даде единствено съвременни Противовъздушна отбрана системи за отбрана на украинските градове или и други, по-мощни оръжия?

- Западът реагира съответно на всяка съветска експанзия към невоенни обекти и хора. Унищожаването на гражданска инфраструктура и убиването на цивилни не се вписва в цивилизационните полезности на западните страни. Те от дълго време са надмогнали примитивизма при решаването на конфликтни въпроси. Затова мисля, че Западът ще продължи да поддържа Украйна с всички вероятни средства, с цел да обуздае съветската експанзия и да я ограничи в границите на настоящия спор. Германия към този момент стартира да изпраща съвременни Противовъздушна отбрана системи и това е единствено началото. 

- Украинската контраатака несъмнено ядоса Кремъл и беше назначен нов командващ съветските войски в Украйна - военачалник Суровикин. Той е именуван военачалник Армагедон поради ръководените от него брутални акции в Сирия, какъв знак е това?

- Русия се пробва по всевъзможен метод да отбрани престижа си на военна мощ и употребява капацитета на висши военни, прочули се по бойните полета на разнообразни местни спорове. Сирия е един от пробните полигони на съветската войска. Конфликтът там поддържа бойните качества на войската, само че в Украйна войната се води по напълно друг метод и съперникът има напълно друга мотивация. Механичното преместване на боен опит не всеки път е печеливша тактика. Суровикин е следващият военачалник от Сирия, който е пренасочен към украинския фронт. Да, може да стегне редиците за прочут интервал от време, само че не чакам някакъв трагичен поврат на събитията от това предопределение. 

- Дрънкането на нуклеарни бомби - до какъв брой е действителност или заплашване? Споменава се за местен удар с по-малка мощ, само че не се ли рискува въпреки всичко животът на хиляди жители, измежду които в никакъв случай не е ясно какъв брой са етническите руснаци, украинци, татари, българи и така нататък?

- Путин и кръгът към него са задоволително неразумни, с цел да включат нуклеарни оръжия във войната. Аз съм уверен, че и в този момент се вършат някакви опити с някаква форма на нуклеарни бойни средства. Територията, на която се водят бойни дейности, дълго време ще е отровена от всевъзможни химикали, които се отсрочват в земята и инфраструктурата. На фронтовата линия няма самостоятелни наблюдаващи, които могат да настояват какви тъкмо оръжия и муниции се употребяват. Затова позволявам, че е допустимо и в този момент да се излиза от рамките на местен стандартен спор. А другояче за съветските вождове от епохи е известно, че човешкият живот е с незначителна стойност. Примери за това съществуват още от царско време, през епохата на социализма, та до наши дни. 

- Новият ни парламент очевидно събира болшинство за пращане на оръжие в Украйна, допустимо ли е това да стане през главата на Министерския съвет, който е длъжностен и май ще остане подобен?

- Мисля, че съпротивата от страна на държавното управление ще е голяма. Все отново то е назначено от президента Румен Радев, а както е добре известно, в неговите разбирания подобен сюжет е неосъществим. Но институциите на страната ни се изложиха задоволително през актуалната година, с цел да чакаме някакъв катарзис. 

- Бяхте покровител, че войната е съвършен миг да се освободим от остарялото оръжие и да го сменяем с нови, западни мостри. Още ли сте на тази позиция поради риск от уголемение на войната?

- Да, не преставам да съм покровител на тази теза. Още повече - такива образци с други натовски страни има. Но за жалост, процесът на освобождение от остарялото оръжие и придобиване на ново изисква средства, време и най-важното, ментална настройка на всички равнища в българската войска. Видно е за всеки, който е по-близо до армейския живот, че в една част от офицерите и бойците крепко се е впила носталгията по „ едно време “ и няма мощ, която може да размрази мисленето им. 

- Да не дава Господ, при уголемение на войната предпазена ли е България от силите на НАТО?

- Да! 

- Последно, за какво въпреки всичко се отказахте тотално от политиката?

- За времето, прекарано в Народното събрание, осъзнах, че смисълът на политиката у нас е преобразен. Липсата на публичен контракт сред ръководещи и народ с всеки минал избор усилва пропастта сред тях. Докато хората, гласоподавателите, не се образоват в общественото устройство на страната, всички политики, които създава Народното събрание, ще са самоцел и ще обслужват повече ръководещите, в сравнение с ръководените. Докато визията на гласоподавателите е с небосвод 100-200 лв. за глас, изборът ще е разпилян и политиките ще са безредни, обслужващи повече конюнктурни ползи. Докато гласоподавателите не осъзнаят своето значително място в политическия и обществения живот на страната, нито едно държавно управление няма да изкара цялостен мандат. Докато гласоподавателите не се образоват в обществена отговорност един към различен и не са уверени, че гласуването е освен обвързване, а избор на бъдеще, политиците ще вършат каквото си желаят, без да се опасяват от обществено отмъщение. Дотогава политиците ще се поддават на зависимости, институциите ще ерозират доверието в тях и младите, способните, търсещите ще имигрират към сякаш по-добри благоприятни условия за труд и живот.

Визитка

Проф. Благовест Белев е учител във Висшето военноморско училище-Варна, някогашен народен представител от „ Продължаваме промяната “ и заместник-председател на Комисията по защита в предходното Народно заседание. Роден е през 1963 година в Пловдив. Завършва ВВМУ „ Никола Вапцаров “ със компетентност „ Корабоводене “. През 2006 година придобива компетентност „ Капитан далечно корабоплаване “. От 1991 година е учител във ВВМУ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР