България е на последно място в Европейския съвет по отношение

...
България е на последно място в Европейския съвет по отношение
Коментари Харесай

България на последно място в цифровия индекс на Европейската комисия

България е на последно място в Европейския съвет във връзка с навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото. Това демонстрират данните от оповестения през днешния ден от Европейската комисия дигитален показател, който се изготвя за пета поредна година. На първите четири места в Европейския съюз са Финландия, Швеция, Холандия и Дания.

 © БГНЕС
Индексът на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в стопанската система и обществото прави оценка държавите-членки по пет критерия:
свързаностчовешки капитализползване на интернетвнедряване на цифрови технологиивнедряване на цифрови публични услуги.
Тази година България е на последно място, след Гърция и Румъния.

Според Европейската комисия повече от една трета от европейците в дейна възраст не имат съществени цифрови умения. Първенци по цифрови умения са Финландия, Швеция, Люксембург и Естония.



11% от европейците в никакъв случай не са употребявали интернет, а 83% са влизали в мрежата най-малко един път седмично. Значително се е нараснал броят на хората, които употребяват приложения за видео позвънявания и гледане на филми и клипове.

Бизнесът в Европейския съюз става все електронен, само че електронната търговия бележи слаб растеж. На първите места по онлайн търговия са Ирландия, Холандия, Белгия и Дания. Според Брюксел България, Унгария, Румъния и Полша би трябвало да наваксат изоставането си в тази област.

За последните пет години от ден на ден европейски жители употребяват интернет за другарство с администрацията. Електронното държавно управление и електронното опазване на здравето са най-добре развити във Финландия и Естония.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР