България е на пето място в Европейския съюз по генериране

...
България е на пето място в Европейския съюз по генериране
Коментари Харесай

България на 5 място в ЕС по генериране на боклук, включително и опасен

България е на пето място в Европейския съюз по генериране на отпадък, сочи статистиката на Евростат, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Последните данни на европейската статистика за генерирания отпадък в общността са от 2016 година. Евростат ще показа нов разбор през месец ноември. Към 2016 година общите боклуци, генерирани в съюза от всички стопански действия и семейства, възлизат на 2 538 милиона тона.

Логично, общото количество на генерираните боклуци е обвързвано до избрана степен с размера на популацията на дадена страна, както и развиването на стопанската система ѝ. Според статистиката най-малките държави-членки на общността регистрират най-ниски равнища на произвеждане на боклуци, а по-големите – най-високи. Независимо от това, в България и Румъния се генерират относително огромни количества отпадък спрямо развитата стопански и демографски Италия, да вземем за пример.

На глава от популацията в Европейски Съюз се падат по близо 5 хиляди кг произвеждане на отпадък, до момента в който в България цифрата е близо 17 хиляди кг на глава от популацията, като по този индикатор се нареждаме на пето място в Европейски Съюз. На челно място в класацията се подрежда Финландия с над 22 хиляди кг отпадък на всеки жител, което е повече от 4 пъти повече по отношение на общата стойност на боклука на глава от популацията в Европейски Съюз.

Най-малко боклуци генерира Република Северна Македония, макар че не е страна-членка – единствено по към 688 кг на човек за една година.

Различните стопански действия също генерират избрани елементи от общата маса боклуци, като строителството генерира 36.4% от нея, след него се подрежда боклука от рандеман на кариери – 25.3%, произвеждане – 10.3%, услугите за преправка на боклуци и вода – 10%. Отпадъците от семействата генерират едвам 8.5% от всички в Европейски Съюз, а остатъците от други стопански действия като услуги и рандеман на сила допълват общия генериран в Европейски Съюз отпадък.

Някои от страните-членки на Европейски Съюз генерират повече строителни боклуци по отношение на други, които пък рапортуват отпадъци, основани от рандеман на инертни материали. Почти две трети – или 64%, от общите боклуци на страните-членки на съюза през 2016 година са главно минерални боклуци – т.е., от рандеман на материали.

Традиционно страните, които генерират повече боклук, имат по-висок дял на действия, свързани с рандеман на материали от кариери. Такива страни са България, Швеция, Румъния и Финландия; както е Люксембург (строителство и разрушаване), и Лихтенщайн, която до неотдавна е генерирала над 91% от отпадъците си поради строителни или различен тип свързани със строителство действия.

Като се изключат строителните боклуци от общата маса, през 2016 година са създадени 905 милиона тона боклуци в целия Европейски съюз. По този индикатор минимум отпадък са генерирали Кипър и Хърватия (0.8 тона на жител), а най-вече Естония (9.0 тона на човек). В Естония, обаче, максимален дял от боклука заемат нефтените шисти (остатъчен артикул от кариери).

Общо 100 милиона тона са рисковите боклуци, които са генерирани през годината от всички страни в съюза. Статистиката на Евростат регистрира, че през 2016 година са създадени съвсем 5% уважи рискови боклуци по отношение на 2010 година

И в този дял на класацията България е на челно място, като е произвела съвсем 40% от общия дял рискови боклуци. Следва я Сърбия с 35.2% заради интензивната активност в добива на материали, следва я Черна гора с 19.4%, и Норвегия с 14.6%.

През 2016 година в страните от Европейски Съюз са обработени към 2 312 милиона тона боклуци, без да се имат поради импортираните или изнесени от съюза отпадъци.

Европейски Съюз унищожава отпадъците по два метода – обезврежда и оползотворява. Така да вземем за пример, количеството оползотворени (рециклирани) боклуци, в това число и тези, изгаряни с оползотворяване на силата, нараства с 24.7% от 960 милиона тона през 2014 година до 1 198 милиона тона през 2016 година, като вследствие на това делът на такова оползотворяване в общото отнасяне на отпадъците набъбна от 45,4% през 2004 година на 53,6% до 2016 година

През 2016 година повече от половината – над 53% от отпадъците, са били обработени при преработване. Останалите 47% са или изгорени без потребление на сила, или са депонирани.

Съществуват и обилни разлики сред страните от Европейски Съюз във връзка с това по какъв начин се оправят с боклука си. Така да вземем за пример, някои страни имат доста висок % на преработване – да вземем за пример Италия и Белгия, други – като България, Гърция, Румъния, Финландия и Швеция са предпочели да депониран боклуците си.

Общо 76,8 милиона тона рискови боклуци са били третирани за интервала, като повече от половината от тях са третирани единствено в три държави-членки на Европейски Съюз – Германия (28%), България (17,2%) и Естония (12,5%).

33,9% от тези третирани рискови боклуци са депонирани – включително в или върху сушата, или посредством обработка на земята, както и посредством изпускане във води, сочи още статистиката на Евростат. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР