България е на първо място в Европейския съюз по дял

...
България е на първо място в Европейския съюз по дял
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жени в сферата на информационните технологии

България е преди всичко в Европейския съюз по дял на дами в IT бранша. У нас 30% от експертите в сектора са дами при междинен % за Европейски Съюз от 16%. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на работно посещаване в Монреал, Канада, където взе участие в първата по рода си международна среща на дамите външни министри.

Захариева уточни още, че политици като ръководителят на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са дами и хората са удовлетворени от работата им, „въпреки че към момента 55 на 100 от съгражданите ни желаят президентът да е мъж“.

Българският вицепремиер уточни още, че в дипломацията постоянно дамите са по-добри договарящи и задачата на политиците би трябвало да е смяна във усещанията и при дамите, и при мъжете, и те да работят дружно за равнопоставеност на половете.

Според нея „когато овластяваш дамите и им даваш достъп до непокътнатите за мъжете територии, печели стопанската система и страната като цяло. Доказано е, че в случай че всички дами и девойки се включат интензивно в икономическия живот, на годишна база Брутният вътрешен продукт в света ще нарасне колкото е Брутният вътрешен продукт на Китай и Съединени американски щати заедно“.

“Много сме горди от присъединяване на България в Международната организация на франкофонията ”, съобщи канадският министър на туризма, формалните езици и франкофонията Мелани Жоли на среща с Екатерина Захариева.

“Веднага след рухването на социалистическия строй България се причисли към Франкофонията – през 1991 година като асоцииран член, а от 1993 година като пълновръстен член. Това бе от голяма важност за завръщането на страната ни към Европа, за присъединението й към Европейския съюз (ЕС) – посочи Захариева. – Днес френският е четвърти по известност измежду учениците в България и през предходната образователна година са го изучавали 25 596 младежи, а 10 български университета са в мрежата на Франкофонията. ”

Министър Жоли посочи, че чака от ден на ден български туристи в Канада, изключително откакто на 1 декември 2017 година бяха анулирани визовите ограничавания за краткосрочно престояване за всички категории български жители. Според формалната статистика на способените канадски управляващи все още броят на имиграционните нарушавания или нередовните молби за леговище на пътуващите до Канада български жители след отпадането на всички визови ограничавания е доста дребен и доста под сериозните прагове на допустимост.

Министър Захариева възобнови поканата към премиера на Канада Джъстин Трюдо да посети България и също посочи преимуществата на страната ни като туристическа дестинация – трета по благосъстояние на културното завещание в Европа, втора по брой на минералните извори, с благоприятни условия за зимен и летен туризъм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР