България е на първо място в Европейския съюз по броя

...
България е на първо място в Европейския съюз по броя
Коментари Харесай

България е с най-много жени програмисти в ЕС

България е преди всичко в Европейския съюз по броя на дами, заети в IT бранша, по отношение на мъжете. Това демонстрират последните годишни данни на Евростат.

Страната ни е водач с общ дял от над 31% по отношение на мъжете. Следват ни Дания и Кипър, а Румъния е на четвърто място.

На този декор мъжете в IT сферата в границите на Общността не престават да преобладават, като техният брой се е нараснал с малко над 7 % за една година. В бранша са заети 2 милиона и половина.

40% от хората у нас с обучение в осведомителните технологии са на възраст сред 35 и 74 години.
В съпоставяне с България - по-висок е делът на тази възрастова група в бранша единствено във Финландия и Ирландия.

Като програмист 29-годишната Габриела не просто работи по специалността си, само че оказва помощ и на други дами да се допрян до осведомителните технологии посредством образователни работилници за дами. Самата тя се насочва към програмирането още в гимназията.

" С помощта на учителя ми по информатика посетихме едно събитие, което беше доста повратен миг, тъй като още повече ми разпали интереса и в следствие започнах да вървя интензивно на уроци по математика. Вярвам, че дамите имат място в тази сфера, тъй като ние пък сме положителни в организационните умения.

Многообразието на обществените събития е удивително. Тези, които остават за по-дълго, построяват връзки с локалните

Според доцент Агата Манолова България години наред е водачът в статистиките за програмисти дами, тъй като фамилиите у нас, а по-късно и учителите - предизвикват девойките да се осъществят в мечтаните от тях специалности без оглед на предразсъдъците. 

„ Това са едни хора, които са стимулирани, които знаят защо са пристигнали да учат и какво желаят да реализират в живота. Компаниите виждат това и се стараят да поддържат човешкия капитал “, разяснява тя.

Не се усеща разлика в заплащането сред дамите и мъжете в информационно-комуникационната сфера.

Те възнамеряват да построят още къщи като други музикални принадлежности

IT фрагментите у нас стартира работа още като студенти, а възнагражденията след довеждане докрай варират към 6 хиляди лв. месечно.

За би ти ви новините Мария Аладжова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР