България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред

...
България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред
Коментари Харесай

Тийнейджърите ни са на 1-во място по пушене в Европа

България е преди всичко в Европа по тютюнопушене измежду 11-годишните и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните. Това демонстрира изследване на Световната здравна организация в 45 страни на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който означаваме всяка година на 31 май по самодейност на СЗО, съобщи БНР.

26% от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този недостатък са 38 на 100, заяви доктор Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България. " България е неповторима страна с това, че девойките пушат повече от момчетата, което съгласно СЗО е проблем от националната сигурност, тъй като визира директно демографското развиване на страната ", разяснява той. Според него по отношение на тази тревожна статистика българското държавно управление би трябвало да забрани всевъзможни форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите произведения. Необходимо е и въвеждане на здравно обучение за децата в учебна и предучилищна възраст, считат още специалистите.

 

„ Оказва се, че 11-годишните български деца са на второ място в Европа по пушене, а 15-годишните са преди всичко и то девойките са повече в сравнение с момчетата. Това е тревожна наклонност и това значи, че би трябвало нещо да се направи, с цел да се помогне на младежите, които още не са минали през болката и страданието на тютюнопушенето, с цел да могат да създадат един образован и осведомен избор “, сподели и доктор Гергана Гешанова, представена от БГНЕС, която е ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек. Тя напомни, че проучването се прави от време на време, с цел да се види какъв е здравният статус на младежите в Европа.

Според друго проучване - на Фондация “БлуЛинк ” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в международен мащаб са доста повече от жертвите на Covid-19. " За 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 индивида, а към 1 май в България бяха регистрирани 68 смъртни случая от Covid-19. По света 3 милиона и половина индивида умират всяка година от тютюнопушене. Докато още веднъж към 1 май 224 172 индивида са починали от Covid-19 ", уточни Христо Иванов от фондацията.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР