България е на първо място в Европа по смъртност от

...
България е на първо място в Европа по смъртност от
Коментари Харесай

Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания

България е преди всичко в Европа по смъртност от сърдечно-съдови болести. На тях се дължат два от всеки три случая с съдбовен край. Редица лекари считат, че най-сигурният способ за лекуване е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не заплаща цялата сума за закупуването му.

След инфаркт, 4 интервенции, 4 пъти в кома и десетки припадъци - Валентин споделя, че живее втори, даже трети живот. От две години има вграден пейсмейкър. Не може да си разреши да доплати за кардиовертер дефибрилатор.
Валентин Борисов: Това, което сега ме държи жив, е единствено подаването на избран електричен импулс-сигнал. Това не може да ме избави. Докато другото в случай че индивида го има вградено - човек не умира с дефибрилатора. доктор Васил Трайков, ръководител на Сдружението по кардиосимулация и електрофизиология в България: Идеята на това устройство е да разпознае зараждащите животозастрашаващи аритмии, да ги детектира и когато ги детектира, да ги лекува посредством подаване на високоволтови, високоенергийни импулси.
И тук идва казусът с парите - част от тях би трябвало да дойдат от джоба на пациента.
доцент Васил Велчев, завеждащ Сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „ Света Анна - София “: В момента касата поема 6 000 лв. от цената на устройството, без значение от неговата цена. Тоест в случай че устойството коства 10 000 лв., какъвто е случая за тези, които имат един електрод дефибрилатори - касата поема 6, пациентът заплаща 4.
Миналата година са били импантирани дефибрилатори единствено на 137 пациенти.

За съпоставяне в прилежаща Сърбия годишно се импантират над 500. Там, както и в Унгария, Гърция и Албания, устройствата са безвъзмездни за пациентите.
доцент Ивайло Кожухаров, завеждащ бранш електрокардиостимулация в Национална Кардиологична болница: Медикаментозното лекуване - дневно може би за къс интервал от време е преференциално, обаче във времето разпределено излиза почти към 3 пъти по-скъпо.
Затова апелът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е касата да стартира да заплаща 100 % от цената на избран брой дефибрилатори за вторична предварителна защита. За да може повече хора да стигат живи до болничното заведение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР