България е на първо място в ЕС по брой загинали

...
България е на първо място в ЕС по брой загинали
Коментари Харесай

България е на първо място по брой загинали при катастрофи с леки коли в ЕС

България е преди всичко в Европейски Съюз по брой починали при произшествия с леки коли на 1 милион поданици, съгласно разбор на Евростат за наклонността със злополуките на пътя с съдбовен край през 2017 година

Характеристиката на съдбовните произшествия при обособените категории транспортни средства демонстрира, че България се подрежда с най-голям дял смъртност в категорията на леките коли с 64 смъртни случая на милион поданици. Това е съвсем шест пъти повече от най-ниското съответствие в Малта - 11. Средният индикатор за Европейски Съюз е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки коли.

Според данните на Евростат при произшествия с леки коли у нас са починали 456 души, при произшествия с пътнически рейсове - 5 души, при съдбовни произшествия с велосипедисти - 35 души, починалите пешеходци са 118, като общия общ брой на починалите при пътни произшествия у нас надвишава 700 души.

Данни от отчет на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че най-голям дял смъртност има при злополуките с преден конфликт сред коли - близо половината от съдбовните произшествия се дължат на сходен тип ПТП. Министерство на вътрешните работи регистрира също, че най-тежките последици при ПТП с преден конфликт се дължат на нахлуване по някаква причина в лентата за насрещно придвижване, погрешно изпреварване, разпръскване, задрямване и други Пак по данни на Министерство на вътрешните работи за интервала 2011-2017 година при ПТП с преден конфликт са починали 910 души, а ранените са 6 995, като по-голямата част от потърпевшите нямат никаква виновност за злополуката.

Черната статистика на пътните произшествия с съдбовен край единствено за първите 6 месеца на тази година демонстрира нелицеприятни обстоятелства: 254 починали и 3 653 ранени при близо 3 000 пътно-транспортни случая. Това значи по към 250 случая всеки месец и 42 убити българи приблизително на месец при автомобилни произшествия.

Около 25 000 са починалите при ПТП в Европейски Съюз

През 2017 година на територията на Европейски Съюз при пътни произшествия са починали към 25 хиляди души или към 50 смъртни случая на 1 милион поданици, демонстрират данните от разбора на Евростат.
Разликите сред държавите-членки за броя на починалите при ПТП варират от 30 смъртни случая на милион поданици във Англия и Швеция - до над 90 в България и Румъния, като тук статистиката обгръща всички по тип съдбовни произшествия на пътя.

Според Евростат Румъния държи водачеството по няколко типа категории гибел на пътя: по сбор съдбовни произшествия - 99 на 1 милион, по гибел на пешеходци - 37 на 1 милион и по гибел на велосипедисти - 30 на 1 милион.

В Малта има минимум произшествия с съдбовен край при автокатастрофи - 11 на 1 милион. В Дания има минимум произшествия с пешеходци - 3 на 1 милион. В Естония няма записана гибел на мотоциклетисти, а в Люксембург и Кипър няма починали велосипедисти, демонстрират данните на Евростат.

Коефициентът на смъртност при ПТП демонстрира много отчетлива разлика в Европейски Съюз сред страните с ниски и междинни приходи, от една страна, и страните с висок приход, от друга, като позитивите, несъмнено, са в интерес на по-богатите страни, в които има по-малко произшествия с съдбовен завършек на пътя.
Анализът регистрира също, че Европейската комисията има амбициозна стратегия за пътна сигурност, като крайната цел е да се понижи на половина гибелта на пътищата в Европа до 2020 година

Програмата дефинира композиция от начинания на европейско и национално ниво, като се концентрира върху възстановяване на сигурността на транспортните средства, сигурността на инфраструктурата и държанието на участниците в придвижването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР