България е на първо място с 97% по оползотворяване на

...
България е на първо място с 97% по оползотворяване на
Коментари Харесай

България е първо място по екологичен показател в земеделието

България е преди всичко с 97% по оползотворяване на опаковки от растителна отбрана. Това сподели по време на откриването на годишната конференция „ За чисто земеделие и сигурна околна среда “ земеделският министър Десислава Танева. На форума бяха показани резултатите от Системата за събиране и ръководство на опаковки от артикули за растителна отбрана на Асоциация растителнозащитна промишленост България.

Министърът изясни, че системата стартира през 2013 година, като за 2019 година в страната ни са били събрани и модифицирани над 97 на 100 от опаковките, употребявани от родните производители. Тоест системата реализира триумфа единствено 6 години след въвеждането й в България. Този триумф е на фона междинните данни за събираемост в другите страни в Европа през 2017 година, които са сред 60 и 95 на 100 от общото количество опаковки, пуснати на пазара, по данни на Европейската асоциация за растителна отбрана.

За тази година количеството на събраните опаковки доближава към 500 тона, което е съвсем цялото количество пластмасови опаковки - 91 са рециклирани, а 9 - обезвредени. Само за година от рециклираните опаковки са създадени над 1000 км изолационни тръби за оптични кабели, предопределени за телекомуникационната промишленост. Ако се слагат в права линия, тези кабели ще са задоволителни да свържат София и Виена.

От Асоциацията растителнозащитна промишленост България подчертаха, че предлаганият посредством системата безвреден и безвъзмезден метод за освобождение от празните пластмасови опаковки, е нараснал броя на ползващите системата стопани от България 100-кратно, освен това единствено за 6 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР